De Giorgio Bernardelli

Pentru prima data în lunga sa istorie, bazilica Sfântului Mormânt îsi închide portile ca protest. S-a întâmplat în dimineata zilei de 25 februarie 2018, la Ierusalim cu o initiativa rasunatoare care va merge înainte pe timp nedefinit. Poarta de intrare încuiata în locul cel mai vizitat de pelerinii crestini care merg în Tara Sfânta este însotita de o pancarta pe care este scris: "Când e prea mult e prea mult: ajunge cu persecutiile Bisericilor". Pe pancarta apare si fata primarului de Ierusalim Nir Barkat, care în saptamânile trecute cu o actiune unilaterala a abolit scutirile care istoric erau recunoscute Bisericilor cu privire la taxele municipale si a dat mandat de a sechestra conturile lor curente pentru a recupera sumele neplatite.

Închiderea de protest este însotita de o nota semnata de patriarhul greco-ortodox Teofil al III-lea, de custodele Tarii Sfinte fratele Francesco Patton si de patriarhul armean Nourhat Manougian, adica de conducatorii celor trei comunitati care la Ierusalim administreaza împreuna bazilica si celelalte principale Locuri sfinte pentru traditia crestina. "Urmarim cu preocupare grava campania sistematica împotriva Bisericilor si comunitatilor crestine din Tara Sfânta, în flagranta încalcare a Status Quo-ului existent – scriu cei trei lideri religiosi -. Recent aceasta campanie sistematica si violenta a ajuns la un nivel fara precedent când municipalitatea din Ierusalim a emis avize scandaloase de plata si a ordonat sechestrarea de bunuri, proprietati si conturi curente ale Bisericilor pentru presupuse datorii de taxe municipale punitive. Acest pas – continua cei doi patriarhi si custodele Tarii Sfinte – este contrar rolului istoric al Bisericilor în orasul sfânt Ierusalim si raportului pe care l-au mentinut mereu cu autoritatile civile. Aceste acte încalca acordurile existente si angajamentele internationale care garanteaza drepturile si prerogativele Bisericilor în ceea ce apare o tentativa de a slabi prezenta crestina la Ierusalim".

Nu este numai o chestiune de principiu: desi municipalitatea sustine ca taxele municipale n-ar fi aplicate locurilor de cult, ci numai apartenentelor lor (care cuprind si casele si activitatile crestinilor care traiesc în chirie în "Orasul Vechi"), contul prezentat este foarte sarat. Se vorbeste pentru Biserica catolica de 12 milioane de shekel (egal cu circa 2,8 milioane de euro), pentru anglicani 7 milioane de shekel (circa 1,6 milioane de euro), pentru armeni 2 milioane de shekel (circa 465 de mii de euro), pentru greco-ortodocsi 500 de mii de shekel (circa 116 mii de euro). La aceste cifre conducatorii Bisericilor raspund scriind ca "victimele principale ar fi familiile saracite care ar ramâne fara hrana si fara casa, precum si copiii care n-ar putea sa mearga la scoala".

Dar ceea ce cântareste este mai ales faptul ca e vorba – conform Bisericilor – de o alta picatura care face ca vasul sa dea pe dinafara. De fapt, deja în luna septembrie, conducatorii tuturor Bisericilor crestine din Ierusalim dadusera o nota dura pentru a stigmatiza o serie de fapte între care un proiect de lege prezentat la Knesset (parlamentul israelian) care ar limita în maniera grea drepturile Bisericilor asupra proprietatilor lor. "Acest proiect de lege abominabil – scriu patriarhul Teofil al III-lea, custodele Patton si patriarhul armean Nourhan – este astazi pe ordinea de zi a unui comitet ministerial care daca l-ar aproba ar face de fapt posibila exproprierea terenurilor Bisericilor. Un fapt care ne aminteste de toate legile de natura asemanatoare care au fost puse în practica împotriva evreilor în timpul perioadelor cele mai întunecate din Europa".

Ansamblul tuturor acestor masuri – continua ei – reprezinta "un atac sistematic si fara precedent împotriva crestinilor din Tara Sfânta" care tinde "sa striveasca delicatul ansamblu de raporturi construite în decursul deceniilor între comunitatea crestina si autoritati". De aici alegerea unui protest foarte puternic, asa cum este închiderea bazilicii Sfântului Mormânt, cu intentia evidenta de a atrage atentia lumii cu privire la aceasta fata a disputei în desfasurare cu privire la Ierusalim. "Împreuna cu toti conducatorii Bisericilor din Tara Sfânta – încheie nota cei trei lideri religiosi – suntem uniti, fermi si hotarâti în protejarea drepturilor noastre si a proprietatilor noastre".

(Dupa Vatican Insider, 25 februarie 2018)

Traducere de pr. Mihai Patrascu
Sursa: http://www.ercis.ro