„„Familia este o Biserica domestica permanenta (cfr. Familiaris Consorttio, 56) si de aceea ea are un rol esential în evanghelizare si în a conduce lumea spre Biserica institutionala si spre marea familie a lui Dumnezeu”. Acestea sunt cuvintele parintelui Renzo Bonetti de la sfârsitul Congresului ce a avut loc la Bovolone, Italia, pe data de 28-30 iunie 2013. Parintele Bonetti este însusi promotorul acestui mod de exprimare a sacramentului casatoriei, care este „Comunitatea familiala de evanghelizare”. Familia crestina este cea mai în masura sa ajute preotul paroh în misiunea lui de evanghelizare prin faptul ca aceasta este deja o biserica (una domestica) si de aceea ea trebuie sa fie mereu deschisa si dispusa sa primeasca si sa transmita mesajul evanghelic la cei ce înca nu l-au primit. Iata de unde ideea de a propune deschiderea unor mici comunitati de persoane care se roaga împreuna în casa unui cuplu de soti si care ramân în strânsa legatura cu parohul locului si cresc sub îndrumarea lui.
La congres au participat peste 100 de cupluri de soti din Italia, România (familia Trifoi Vasile si Talida din Baia Mare, fam. Neag Andrea si Mihai din Oradea, însotiti de pr. Mihai Tegzes din Oradea) si Washington, care, timp de trei zile au încercat sa înteleaga mai bine misiunea lor ca si cuplu, ca si familie în evanghelizare.
Invitati conferentiari au fost pr. Francesco Pilloni (profesor de Teologie Patristica la Institutul de Ioan Paul al II-lea din Roma si director al centrului Pastoral Familial din Dieceza de Verona), pr. Przemyslaw Kwiathowski (profesor la Institutul Ioan Paul al II-lea din Roma pentru studii despre Casatorie si Familie) si mai multe cupluri de soti care au dat marturie despre modul în care ei lucreaza în via Domnului.
Parintele Pilloni, în conferinta sa din 29 iunie, a comparat uniunea dintre cei doi soti cu uniunea dintre Cristos si Biserica. Familia poate fi deci comparata cu marea familie de credinciosi, unde capul este Isus, mireasa este Biserica, fiii sunt preotii si credinciosii, iar diaconii permanenti (figura prezenta în ritul latin) sunt slugile.
Parintele Przemyslaw Kwiathowski a facut un rezumat al discursurilor Papei Benedict al XVI-lea care vorbesc despre familie, a explicat modul în care Papa vorbea cu insistenta despre rolul si importanta familiei în Biserica si despre misiunea ei evanghelizatoare.
În discursul de la sfârsitul Congresului, pr. Renzo Bonetti a afirmat ca „familia contine deja în esenta sa vestirea unei alte Familii si obiectivul ei este acela de a conduce spre marea familie a lui Dumnezeu. Comunitatile familiale de evanghelizare nu sunt, deci, o realitate izolata, ci sunt un mic semn si o scoala ce conduce apoi saptamâna de saptamâna spre liturghia duminicala si la sfârsit, spre familia definitiva”.