„În data de 16 martie a.c, a avut loc la sediul eparhial din Baia Mare întâlnirea de constituire a Tribunalului Intereparhial de Prima Instanta, în prezenta Preasfintiei Sale Vasile, Episcop de Maramures si Moderator al Tribunalului. Înfiintat în anul 2006 pentru toate Eparhiile situate în limitele teritoriului Bisericii Române Unite cu Roma, Tribunalul a functionat la Oradea pâna în toamna anului 2014 când a fost suprimat si ulterior reînfiintat cu sediul la Baia Mare, prin decrete al Preafericirii Sale Lucian.
Întâlnirea a debutat cu slujba Ceasului al III-lea în capela Episcopiei, moment de rugaciune în cadrul caruia membriiTribunalului au depus Juramântul de fidelitate cuprins în Scrisoarea Apostolica a Sf. Parinte Papa Ioan Paul II, Ad tuendam fidem (29.06.1998). Dupa acest moment solemn, pr. Ioan Balea ? Vicar Judecatoresc si Presedinte al Tribunalului ? a prezentat celorlalti membri situatia la zi a Tribunalului stabilindu-se totodata si o metodologie de lucru pentru viitor, în conformitate cu prevederile Statutului Tribunalului si ale Codului Bisericilor Orientale Catolice .
Tribunalul Intereparhial de Prima Instanta este unicul Tribunal competent pentru a trata în prima instanta toate cauzele bisericesti ale Eparhiilor (matrimoniale, penale si contencioase) care compun Biserica Româna-Unita cu Roma.
Datele de contact ale Tribunalului sunt urmatoarele:
TRIBUNALUL INTEREPARHIAL DE PRIMA INSTANTA
Str. Vasile Lucaciu nr. 50 Baia Mare 430341
Tel: 0040.262. 213.398
Fax: 0040.362.814.531
Email: tribunalintereparhial@gmail.com
Sursa:http://www.bru.ro