„Era în primavara anului 2010 când am avut bucuria de a primi, la Colegiul Pontifical Pio Romeno din Roma, unde locuiam, vizita parintelui meu rector, Cristian Sabau. Aceasta vizita a fost aducatoare de tristete deoarece ma anuntase ca, datorita unor probleme de sanatate, îsi va lua un an sabatic, renuntând temporar la functia de rector al Seminarului oradean. Tristetea s-a aprofundat când am aflat ca pâna la urma renuntase de tot, deoarece trebuia sa urmeze un tratament ce-l împiedica sa-si exercite functia. De atunci au urmat câtiva ani în care parintele Cristian a servit Seminarul nostru cu discretie si de la distanta, dar tot timpul cu disponibilitate.
La începutul Postului Mare a acestui an am trait bucuria încheierii celor sase „ani sabatici” ai parintelui Cristi pentru ca el s-a întors acasa. De acum încolo va fi Asistent Spiritual al Seminarului nostru, alaturi de parintele Anton Rus. O munca frumoasa si grea în acelasi timp, dar suntem convinsi ca prezenta sa în mijlocul nostru va fi o marturie vie a faptului ca Dumnezeu lucreaza prin instrumentele sale.
Mare parte din perioada în care era în Italia, parintele Cristian a locuit la Casa de formare a preotilor din Dieceza de Padova: „Villa Immacolata”. Acolo a servit comunitatea de calugarite prezente, a asistat grupurile de pelerini care mergeau pentru activitati spirituale dar în acelasi timp a servit si comunitatea de români din Padova. A locuit deci într-o casa a Preacuratei Fecioare Maria – Imaculata. Aceeasi Imaculata care, în urma cu ani buni se bucura sa-l aiba pe parintele Cristi printre persoanele de baza care au alcatuit si sustinut Oratoriul Maria Imaculata din Oradea. Aceasta Imaculata a considerat ca acum e timpul ca parintele Cristi sa revina la Oradea…sa revina acasa.
Pentru acest dar îi multumim în primul rând ei, Preasfintei Fecioare, dar îi multumim si parintelui Cristi pentru disponibilitatea si daruirea de care da dovada.
Îi spunem, toti în cor, din tot sufletul: Bine ai revenit acasa!!!

Rector