„Ieri, de Buna Vestire, una dintre cele mai vechi sarbatori închinate Maicii Domnului, bisericile din Carei au fost pline de credinciosi chiar daca vremea a fost geroasa si era zi lucratoare.
Buna Vestire este ziua în care Arhanghelul Gavril i-a vestit Fecioarei Maria ca va deveni mama lui Isus Hristos. “Bucura-te, ceea ce esti plina de har! Domnul este cu tine. Binecuvântata esti tu între femei… Si iata, vei lua în pântece si vei naste fiu, si vei chema numele lui Isus”, i-a spus Mariei Arhanghelul Gavril. Vestea adusa Fecioarei Maria reprezinta “plinirea timpului” (Gal. 4,4), adica împlinirea fagaduintelor si a pregatirilor venirii lui Hristos.
Credinciosii au venit în numar mare si la biserica Sf. Anton de pe strada Independentei din municipiul Carei, unde slujba a fost oficiata de parohul Cristian Balan, preotul Ioan Borsa diaconul Sebastian Bolog.
Au fost prezente si membrele Reuniunii Mariane “Sf. Maria” din Carei care au aniversat la aceasta data 15 ani de existenta.
În 1998, la 25 martie, de sarbatoarea Bunei Vestiri, se constituia la Carei, Reuniunea Mariana, în prezenta vicarului general al Episcopiei de Oradea de la acea data, parintele Sabau si a preotilor careieni Ioan David si Eusebiu Matei.
Reuniunile Mariane sunt ceea ce spun despre ele papii, episcopii si preotii, adica “o cale de renastere a vietii crestine individuale si comunitare, cale de atragere în jurul Bisericii a credinciosilor devotati ei, cale si mâna întinsa înspre oamenii batrâni sau bolnavi, înspre oamenii singuri ori marginalizati”. Respectând statutul, membrele reuniunii mariane desfasoara activitatea pe cele trei coordonate prevazute în el, adica calea spirituala, caritativa si sociala.
An de an Reuniunea Mariana “Regina Pacii” din Carei s-a implicat în activitati de voluntariat la Centru de zi “Speranta” al surorilor greco-catolice, activitati de îngrijire a mormintelor parasite,vizitarea bolnavilor la domiciliu si participarea de Ziua Bolnavului la Caminul de Batrâni, participarea la pelerinajul de la cimitirul Saracilor de la Sighet, participarea la întâlnirea ecumenica a femeilor din luna martie a fiecarui an sau distribuirea de pachete cu alimente sau haine credinciosilor bolnavi, singuri ori cu mijloace materiale mai modeste, îndulcind putin amaraciunea vietii lor.
Întretinerea ordinii si curateniei în biserica si împodobirea altarului sunt alte preocupari ale marianistelor din Carei. Cu un numar de 28 de membre active si mult mai multe membre pasive, ce spijina activitatile prin rugaciunile lor, acestea îsi reînnoiesc an de an, de sarbatoarea Bunei Vestiri, juramintele fata de Preasfânta Fecioara Maria, patroana spirituala.
Reuniunea Mariana “Regina Pacii” din Carei este subordonata eparhiei de Oradea si îl are ca spiritual pe pr. Ioan Borsa iar ca presedinte pe Cornelia Cuc, secondata de Florica Sanislai si Maria Dohan ca vicepresedinti.
Din comitetul de conducere mai fac parte Maria Furdea ca secretar, Florica Cizma ca si casier si cele doua consiliere, Lucia Gherman si Maria Alexiev.
Pentru cele 21 de membre decedate ale Reuniunii Mariane, la slujba de ieri de la Biserica Sf. Anton a fost oficiat un parastas de pomenire.
“Ca sa fim adevarati crestini, trebuie sa ducem aceasta iubire dincolo de comunitate, în societatea în care traim si ne desfasuram activitatea, deoarece pe Hristos trebuie sa-L iubim cu viata noastra si sa-L marturisim prin faptele noastre” a mentionat ieri, presedinta Reuniunii Mariane, Cornelia Cuc.