„Presedintele României, Klaus Iohannis, a sosit în seara de duminica, 14 octombrie a.c., la Roma pentru o vizita de stat, prima la acest nivel de protocol din ultimii 45 de ani.

În prima zi a vizitei sale, presedintele României a avut o întâlnire cu reprezentantii comunitatilor ortodoxe, greco-catolice si romano-catolice din Roma, desfasurata la sediul Episcopiei ortodoxe române a Italiei. Potrivit Administratiei Prezidentiale, ”întrevederea presedintelui Klaus Iohannis cu reprezentantii cultelor (…) reprezinta un semnal pe care Presedintele României a vrut sa îl transmita în sensul apropierii fata de comunitatea de români din Italia, cea mai numeroasa din afara granitelor României, o comunitate apropiata atât de biserica si de reprezentantii sai, cât si de tara”. Iohannis si-a exprimat aprecierea pentru activitatea filantropica desfasurata de asociatiile religioase si a încurajat ”continuarea dialogului inter-religios dintre toate comunitatile religioase românesti din Italia”. În fine, presedintele Iohannis a daruit reprezentantilor cultelor participante la întâlnire trei drapele oficiale ale României, ca ”simbol al atasamentului fata de tara”.

Un alt moment semnificativ, potrivit Administratiei Prezidentiale, a avut loc în cursul serii, când Klaus Iohannis a participat la iluminarea Columnei lui Traian în culorile drapelului român, la ceremonie fiind prezenti sute de cetateni români. Potrivit presei de la Bucuresti, initiativa reprezinta un omagiu pe care autoritatile italiene îl aduc Centenarului Marii Uniri.

Agenda vizitei de stat în Italia, programata în perioada 14-17 octombrie a.c., cuprinde, printre altele, convorbiri cu presedintele R. Italiene, Sergio Mattarella, inaugurarea unei expozitii dedicate comemorarii a doua mii de ani de la moartea poetului latin Ovidiu, întrevederi cu alte oficialitati italiene precum presedintele Consiliului de ministri, Giuseppe Conte, presedintele Senatului, Maria Elisabetta Alberti Casellati, si presedintele Camerei Deputatilor, Roberto Fico.

În acelasi context, presedintele Iohannis va avea o întrevedere cu primarul Romei, Virginia Raggi, si o întâlnire cu reprezentantii comunitatii românesti din Peninsula.

Administratia Prezidentiala subliniaza ca vizita de stat în R. Italiana ”are loc în contextul sarbatoririi Centenarului Marii Uniri si al aniversarii a 10 ani de la ridicarea relatiei bilaterale dintre România si Italia la nivel de Parteneriat Strategic Consolidat”. Cu o valoare estimata a schimburilor comerciale bilaterale de peste 15,5 miliarde de euro, Italia este în prezent al doilea partener comercial al României si al cincilea în topul investitiilor straine în economia româneasca.

Sursa foto: presidency.ro

Sursa:vaticannews.va/ro