„Azi, 19 septembrie 2016, la orele 15.00, în Sanctuarul Sfânta Maria, Regina Apostolilor din strada Antonio Pio, nr. 7 din Roma au avut loc funeraliile celui care a fost cel mai vestit exorcist pe care l-a avut vreodata Biserica Catolica – cunoscutul Don Gabriele Amorth.

Desi era obosit de razboi, nu a încetat nici o zi din viata lui sa mai lupte. De fiecare data când doream sa îl vizitez ma primea, chiar daca uneori era sub supraveghere medicala. Întotdeauna îl vizitam cu bucurie si cu un sentiment de gratitudine fata de Dumnezeu pentru ca mi-a dat atâtea ocazii sa întâlnesc un instrument al Sau care îmi transmitea încredere si forta.
Era obisnuit cu vizitele si spunea ca pe o poezie tot ce tinea de lupta pe care Biserica o duce împotriva diavolului. Am aflat multe lucruri ascunse de la el. Uneori m-am cutremurat, alteori m-am întristat dar m-a încurajat spunându-mi ca Biserica este a lui Cristos si el o va face din nou sa straluceasca, chiar daca instrumentele Lui sunt, uneori, slabe. Mi-a povestit despre secretele de la Fatima, despre rolul Papei Ioan Paul al II-lea si al lui Benedict al XVI-lea în ceea ce priveste revalorificarea exorcismelor în Biserica Catolica. Mi-a povestit despre cum a ajuns el sa fie exorcist si cum, din acest moment, viata lui a luat o întorsatura.
Studiase Dreptul si apoi Teologia. Devenise preot si exorcist oarecum din întâmplare. S-a dovedit mai apoi ca a fost o fericita întâmplare. A luptat pentru a-i face pe preoti si pe episcopi – chiar si pe cardinali – sa creada în Evanghelie. Sa creada ca existenta diavolului este un adevar de credinta si cine nu crede în existenta lor reala se situeaza în afara Evangheliei. A luptat pentru a se mari numarul exorcistilor în Biserica si, multumita lui, în multe dieceze din lume episcopii au numit exorcisti.

Curs de exorcisme si rugaciuni de eliberare pentru toti exorcistii catolici
Era trist când se gândea ca în multe dieceze din Biserica episcopii nu numesc exorcisti deoarece nu cred în existenta reala a diavolului. Era trist când se gândea ca în Universitatile Catolice si în Seminare, chiar în Universitatile Pontificale nu exista cursuri de demonologie. Cu toate acestea, o alta realizare a eforturilor lui este faptul ca Institutul Sacerdos al Universitatii Pontificale Regina Apostolorum organizeaza în fiecare an un curs intensiv despre Exorcisme si Rugaciuni de eliberare. Este un curs interdisciplinar la care sunt tinuti sa participe toti exorcistii si toti specialistii în domeniul psihologiei care sunt implicati în lupta împotriva diavolului, fie exorcisme, fie doar simple rugaciuni de eliberare. Este un curs intensiv la care predau specialisti în mai multe domenii, de la criminalistica si psihiatrie la teologie si alte stiinte. Am participat la acest curs si am ramas surprins de lucrurile complexe pe care le-am aflat. Am realizat ca se vorbeste despre un domeniu fundamental al vietii de credinta. De fapt… diavolul lucreaza pe multe planuri. Daca el nu ar actiona, multe aspecte ale doctrinei si ale moralei nu ar avea rost. Daca diavolul nu ar fi prezent în viata Bisericii si în societate, lumea ar trai ca în Paradis. Nu ar mai exista raul în lume, nu ar mai exista invidia si toate celelalte lucruri care atenteaza la bunul mers al venirii Împaratiei lui Dumnezeu pe pamânt.

Don Francesco Bamonte – cel mai bun ucenic al lui Don Amorth
Constient de importanta existentei exorcistilor în biserica si a unor preoti formati pe aceasta directie, Don Amorth a luptat tot timpul pentru a-i sensibiliza pe episcopi si pe papi în vederea respectarii datoriei morale de a numi exorcisti pentru fiecare dieceza. El a fondat Congresele nationale si internationale ale exorcistilor, fondând Asociatia internationala a exorcistilor si creând astfel oportunitati de întâlnire si schimb de experiente între exorcisti si, desigur, momente de rugaciune comuna.
Francesco Bamonte – unul dintre urmasii de seama ai lui Don Amorth a început sa asiste la exorcismele lui Don Amorth. Acesta din urma spunea numai cuvinte de lauda la adresa lui Bamonte, dorindu-si sa devina presedintele Asociatiei internationale a exorcistilor, lucru ce s-a si întâmplat. Spunea Don Amorth ca Francesco Bamonte este cel mai bun dintre ucenicii sai. Printre cartile scrise de Bamonte amintesc una, care este tradusa si în limba Româna: Preasfânta Fecioara Maria împotriva diavolului în ritualul de exorcizare. A fost prezentata si la Oradea de catre prof. Univ. Dr. Renzo Lavatori, unul dintre cei mai importanti demonologi, cel care a scris tratate de demonologie si de catre subsemnatul.
L-am întâlnit si pe don Francesco Bamonte de câteva ori. Am asistat la prezentarea acestei carti, facuta chiar de catre el, pe când eram diacon, în Colegiul Pio Romeno din Roma. Am participat la un exorcism facut de el, la Roma, în Vinerea Mare a anului 2009. A fost unul dintre momentele în care am facut cunostinta cu lumea de dincolo. Se spune ca exorcismele sunt exercitii spirituale fulger. Ei bine, eu am avut ocazia de mai multe ori sa particip la astfel de exercitii spirituale si sa-mi dau seama cât de importanta este lupta continua cu puterile celui rau.

Lipsa credintei – provocarea cea mai mare a bisericii din ziua de azi
Întristat de faptul ca si în Italia – tara crestina si catolica – s-a dus o lupta puternica împotriva crucifixelor în scoli, din unele scoli chiar fiind scoase, Don Amorth acuza vehement lipsa de credinta si departarea de Dumnezeu a omului din zilele noastre, atunci când vorbea atât la Radio Maria, unde avea emisiuni în mod regulat, cât si în presa laica, ori de câte ori i se luau interviuri. Departarea de Dumnezeu este cauza tuturor relelor din lume.
Daca nu este Dumnezeu pe primul loc atunci nu mai sta în picioare societatea, familia… nu sta în picioare nimic.
Diavolul nu doarme
Vorba româneasca spune ca Dumnezeu nu doarme si este adevarat. Dar la fel de adevarat este si faptul ca nici diavolul nu doarme niciodata, deoarece este o fiinta spirituala si nu are nevoie de somn. Ceea ce face, însa, este sa caute în continuu portite prin care sa intre în viata noastra, în gândul nostru si sa ne ispiteasca în fel si chip. Reuseste de cele mai multe ori deoarece noi suntem slabi si cedam ispitelor dar trebuie sa stim ca suntem mai puternici decât el. Chiar daca aparent este mai puternic în virtutea faptului ca este fiinta angelica, noi avem la dispozitie arme suficiente pentru a-l învinge. Pentru a alunga gândurile rele, pentru a nu-i accepta propunerile de a face si a gândi rau si asa mai departe. El stie asta dar încearca sa ne faca pe noi sa uitam.

Don Amorth si Fatima
“Profetiile de la Fatima sunt cutremuratoare”, spunea Don Amorth. În 1917 Sf. Fecioara spunea ca Razboiul se va sfârsi. „Daca sunt ascultate cuvintele mele, Rusia se va converti si va fi pace. Daca nu sunt ascultate cuvintele mele, sub pontificatul Papei Pius al XI-lea va fi un alt razboi, mai greu decât acesta”. Deci daca se ascultau cuvintele Sfintei Fecioare, al II-lea Razboi mondial se putea evita. Ce a cerut Sfânta Fecioara la Fatima? Ca Rusia sa fie consacrata Sfintei Fecioare. Nu s-a facut consacrarea când a cerut-o ea. Dupa câtiva ani, tot vizionarei Lucia, Sf. Fecioara a spus: „vor face consacrarea Rusiei dar… va fi prea târziu”. A fost Papa Ioan Paul al II-lea care a facut consacrarea, în 1984, fara însa a rosti numele Rusiei. Era deja prea târziu. Al II-lea Razboi mondial se întâmplase deja.

Padre Pio – parintele spiritual al lui Don Amorth
Don Amorth – parintele meu spiritual
În cei 26 de ani în care a umblat la San Giovanni Rotondo pentru a-si vizita parintele spiritual, don Amorth s-a îmbogatit din experienta si spiritualitatea lui Padre Pio. Spunea de fiecare data despre Padre Pio ca era un om foarte primitor si glumet. De altfel toate glumele pe care mi le-a spus Don Amorth le stia de la Padre Pio. Acest lucru îl marcase de la început pe Don Amorth si faptul ca aceeasi fire glumeata am gasit-o si eu la Don Amorth m-a bucurat tare mult.
Padre Pio devenise parintele spiritual al lui Don Amorth. Acesta din urma a scris si o carte despre el. Este tradusa si în limba româna: Padre Pio – Parintele meu spiritual, aparuta la Editura Ihtys, Oradea în 2013.
Unul din lucrurile cele mai interesante ale acestei relatii de paternitate este faptul ca Don Amorth i-a cerut lui Padre Pio sa accepte ca fiii spirituali ai sai, al lui Don Amorth, sa devina automat si fii spirituali ai lui Padre Pio, sau mai bine zis… nepoti spirituali. Padre Pio a acceptat si astfel toti fiii spirituali ai lui Don Amorth au devenit si fii spirituali ai lui Padre Pio. Eu auzisem despre acest lucru si, pe când eram la Roma si reuseam sa-l vizitez pe Don Amorth, i-am cerut sa ma accepte printre fiii sai spirituali. Evident ca nu a fost de acord la început deoarece vârsta lui era deja înaintata si sanatatea subreda iar paternitatea spirituala este un lucru serios care necesita întâlniri mai dese, acest lucru fiind greu de realizat pentru el. I-am spus ca Padre Pio îi acceptase ca fii spirituali pe fiii sai spirituali, astfel as fi avut ocazia sa-l am ca bunic spiritual pe Sf. Padre Pio. Atunci Don Amorth m-a acceptat între fiii sai spirituali si astfel am devenit nepotul spiritual al lui Padre Pio.
De acum încolo, parintele meu spiritual – Don Amorth – vegheaza de sus asupra mea si, împreuna cu bunicul meu spiritual mijlocesc necontenit pentru harurile de care am nevoie si de care – va marturisesc – ma bucur în fiecare zi.
Îi rog pe amândoi sa mijloceasca pentru toti aceia care au nevoie de ajutorul divin în crâncena lupta cotidiana împotriva celui rau.
La buna vedere, iubite Don Amorth!