„Miercuri, 30 ianuarie 2013, Seminarul Greco-Catolic „Sfintii Trei Ierarhi, Vasile, Grigore si Ioan” din Oradea si-a sarbatorit hramul. Sarbatoarea a început marti seara cu celebrarea Vecerniei cu litie de catre pr. Eduard Fischer, vice-rector al seminarului, continuând miercuri dimineata cu Utrenia si Sfânta Liturghie arhiereasca.
Evenimentul a fost unul plin de har, având alaturi mai multi preoti, formatori si profesori, dar si prieteni ai seminarului, care au venit pentru a-i serba pe patronii Seminarului în capela „Sfintii Trei Ierarhi”. Sfânta Liturghie a fost celebrata de PS Virgil Bercea împreuna cu un pr. Antoniu Chifor, rector al seminarului, pr. Eduard Fischer, vice-rector, pr. Anton Rus, director spiritual, pr. Eduard Roman, pr. Alexandru Buzalic, pr. Iuliu Muntean, pr. Calin Duse, pr. Coriolan Muresan, pr. Paul Popa, pr. Anton Cioba si Diaconul Igor Plevschi si Ierodiaconul Grigorie Borzos.
În cuvântul de învatatura Preasfintitul Virgil ne-a vorbit despre „modelele de credinta reprezentate de Vasile cel Mare, Grigore Teologul si Ioan Gura de Aur. Ei l-au avut ca model pe Hristos si la rândul lor pot fi si trebuie sa fie modele pentru noi toti si în special si pentru seminaristi. Ei sunt modele de credinta dar pot fi si modele de prietenie, Sfintii Vasile si Grigore fiind prieteni buni”. Preasfintitul a evidentiat importanta de a avea prieteni si prietenii bazate pe principii spirituale. Acestea sunt prietenii care ramân pentru totdeauna si nu prieteniile bazate pe interese care, atunci când interesele dispar, prieteniile cad.
Cei trei sfinti ierarhi reprezinta modele de a fi în lume, modele de a fi lumina lumii, ceea ce ni se cere si noua, seminaristilor.