„În contextul „Saptamânii de rugaciune pentru unitatea crestinilor”, în Centrul Ecumenic „Misioneras de la Unidad” de la Madrid, pr. protopop Vasile Buda, responsabil cu pastoratia credinciosilor greco-catolici în Spania, a sustinut conferinta: „Decretul Orientalium Ecclesiarum – punte de unitate între Biserica Catolica si Biserica Ortodoxa”.
În prima parte a conferintei s-a prezentat aspectul istoric care a dat nastere decretului „Orientalium Ecclesiarum”. Un alt aspect important a fost evidentierea patrimoniului liturgic si spiritual al acestor biserici care au dat o exemplara marturie de credinta de-a lungul celor doua milenii de existenta. O alta abordare a decretului a fost cea ecumenica, prin care s-a subliniat rolul decisiv sau „vocatia ecumenica a acestor biserici” care prin bogatia teologica si spirituala sunt cu adevarat o punte de legatura si de unitate. Biserica Catolica are nevoie sa redescopere patrimoniul teologic pe care Bisericile orientale l-au mostenit de la Sfintii Parinti ca fiind un patrimoniu comun. În aceeasi masura Bisericile orientale au nevoie sa cunoasca experienta Bisericii Occidentale în confruntarea sa cu modernitatea, cu pluralismul cultural si cu mentalitatea moderna marcata de ateism si secularism.
Pentru a putea trai în mod coerent credinta, cu totii avem nevoie de contributia pozitiva si experientele traite de catre Bisericile de cele doua traditii, deoarece doar în lumina unei fuziuni „sinergice” dintre acestea putem gasi maniera de a fi crestini autentici la începutul mileniului III.