„2 februarie, Praznicul Întîmpinarii Domnului, a fost o zi speciala pentru Biserica întrucît si-a sarbatorit persoanele consacrate. În eparhia noastra, ceremoniile solemne au avut loc la Catedrala greco-catolica "Sfântul Nicolae" si au fost celebrate de PS Parinte Virgil Bercea, ierarhul locului, care l-a avut invitat pe PS Parinte László Böcskei, episcopul diecezei romano-catolice de Oradea. Sarbatoarea a fost împodobita de racoarea si limpezimea ploii; un peisaj marcat de griul norilor, dar un decor prielnic pentru meditatie si introspectie.

Sfânta Liturghie a început la ora 10 cu o lunga procesiune ce a pornit de pe holurile Liceului Greco-Catolic "Iuliu Maniu", a continuat prin curtea Episcopiei si a culminat pe culoarul din Catedrala oradeana. Cu lumînari aprinse în mîini, persoanele consacrate, calugari, calugarite din congregatii, ordine si limbi diferite au deschis procesiunea, fiind urmate de preoti si de cei doi ierarhi, fiind vizibila înca o data universalitatea Bisericii. Imnurile si raspunsurile liturgice au fost intonate cu o eleganta cereasca de catre corul "Bunavestire" dirijat de maestrul Radu Muresan. În interiorul lacasului de cult, procesiunea a fost întîmpinata de numerosi credinciosi veniti sa sustina persoanele consacrate si sa le multumeasca pentru rugaciunile lor neîncetate care reprezinta taria Bisericii, totodata sa sarbatoreasca împreuna cu ele praznicul Prezentarii la Templu si ziua persoanelor consacrate.

Evanghelia proclamata a amintit de momentul în care Maria si Iosif l-au prezentat pe Isus la templu, prilej cu care Simeon l-a luat în brate pe prunc si ochii lui "vazura mîntuirea" Domnului. De fata fusese si profetesa Ana "care nu se departa de Templu". Si ea avusese sansa de a-l vedea pe Mîntuitor. Predicînd evanghelia, PS Virgil s-a adresat persoanelor consacrate si tuturor credinciosilor prezenti propunîndu-le sa mediteze la sensul profund al chemarii lor si i-a încurajat pe toti cei de fata sa ramîna fideli "pe drumul pe care l-au ales împreuna cu Domnul". "Cînd l-am întîlnit pe Domnul?" a întrebat retoric PSS. Raspunsul: "odata pentru todeauna!", PSS accentuînd ca si persoanele consacrate, ca si dreptul Simeon, au primit bucuria de a-l vedea pe Mîntuitorul oamenilor. PS Virgil a invocat-o si pe Preasfînta Fecioara Maria, rugîndu-o sa mijloceasca de la Fiul ei harurile de trebuinta pentru fiecare calugar, calugarita în parte pentru a-l putea urma pe Domnul cu bucurie. La rîndul sau, PS László a reiterat importanta de a-l urma cu fidelitate pe Dumnezeu amintind ca sarbatoarea persoanelor consacrate a fost dorita si initiata de Fericitul Papa Ioan Paul al II-lea cu intentia de a reuni persoanele consacrate si a le face sa reconstientizeze dimensiunea misionara a vocatiei lor.

La încheierea celebrarii euharistice, catedrala a fost animata de un moment de rugaciune si adoratie care a cufundat sufletele celor prezenti în meditatie. Cîte un reprezentant al fiecarei comunitati din cele prezente pe teritoriul eparhiei si al diecezei a citit cîte o rugaciune intercalat cu muzica. A urmat procesiunea finala, de iesire, spre Liceul "Iuliu Maniu" unde, în sala festiva, persoanele consacrate s-au bucurat de o mica agapa si un spectacol.

Sa nu încetam nici o clipa sa ne rugam pentru persoanele consacrate. Ele sînt "cinstea Bisericii si izvor de haruri ceresti" (CV2, PC 7). Ele sînt chemate de Domnul sa lase toata vremelnicia acestei lumi în urma si sa "nu se departeze de Templu, slujind ziua si noaptea în post si rugaciuni" (Lc 2,37). Persoanele consacrate sînt armata de rugaciune a Bisericii si, la rîndul lor, au nevoie de rugaciunile întregii Biserici pentru a-si întari fidelitatea si curajul misionar.