„„Îngerii ne dau de stire ca Isus, Cel mult dorit,
Pentru-a lumii mântuire, pe pamânt azi a venit”

Iubiti credinciosi,
Este Sarbatoare, sarbatoare mare pe pamânt: Domnul vine, vine din nou pentru a noastra mântuire; Domnul se naste într-o familie, Familia Sfânta din Nazaret.
La rândul nostru, fiecare ne-am nascut într-o familie iar modelul pentru toate familiile din lume ar trebui sa fie Familia Sfânta din Nazaret.

Dragii mei,
În familia din Nazaret, Dumnezeu desavârseste lucrarea mâinilor a lui începuta cu Adam si Eva. Vazându-l pe Adam singur, a zis Domnul ca „nu este bine sa fie omul singur” (Gen 2, 18) si i-a creat o pereche egala cu el din propriul sau trup (cf. Gen 2, 20-22) si le-a poruncit: „cresteti si va înmultiti si umpleti pamântul si-l stapâniti” (Gen 1, 28). Ascultarea de Dumnezeu este fundamentul pe care s-a zidit prima familie: „din toti pomii din rai poti sa manânci, iar din pomul cunostintei binelui si raului sa nu manânci” (Gen 2, 16-17). Însa neascultarea „le-a deschis ochii… si au cunoscut ca erau goi” (Gen. 3, 7) si prin aceasta a început drama familiei umane.
Dar, la plinirea timpurilor, „îngerii ne dau de stire” ca la Betleem s-a nascut cel de veacuri asteptat, Emanuel – Dumnezeu cu noi” (Mt. 1, 23), într-o familie. Maria, Maica Sfânta, a avut constiinta împlinirii planului lui Dumnezeu prin ea, „fie mie dupa cuvântul tau!” (Lc. 1, 38) iar Sfântul Iosif l-a ascultat pe înger si „a luat la el pe femeia sa” (Mt 1, 24).

Dragi credinciosi,
Chiar daca Maria si Iosif au acceptat planul lui Dumnezeu în viata lor, familia lor, precum familia lui Adam si a Evei, a fost supusa multor încercari ale Satanei de a o distruge. Totusi vedem ca nici mersul pe jos dintr-un oras în altul, în timp ce Maria era gravida, nici faptul ca nimeni nu le-a oferit un loc decent pentru a înnopta, nici încercarea lui Irod de a ucide pe Pruncul Isus, nici fuga în Egipt nu i-au facut pe Iosif si Maria sa se razvrateasca împotriva lui Dumnezeu, odata ce i-au acceptat vointa în familia lor. „Maria pastra toate aceste lucruri si le cumpanea în inima ei” (Lc 2, 19).
În fata acestor capcane ale celui rau, pentru a ramâne unita, familia trebuie sa-l primeasca pe Dumnezeu in mijlocul ei. „Nu te teme, Marie, caci ai aflat har la Dumnezeu” (Mat 1, 30): Domnul i se adreseaza Mariei dar în acelasi timp ni se adreseaza noua, fiecaruia în mod personal, si ne spune: „nu te teme … ai aflat har la Dumnezeu”.

Iubiti credinciosi,
Astazi, ca si acum 2000 de ani, familiile noastre „afla har la Dumnezeu”: pentru ca familia este sacramentul iubirii si sanctuarul vietii; pentru ca familia este trecutul, prezentul si viitorul umanitatii; pentru ca familia este fundamentul dreptatii si al iertarii, este scoala valorilor si este Biserica cea vie si adevarata.
În Familia din Nazaret Fiul lui Dumnezeu a trait multi ani ascuns si nestiut de nimeni. Aceasta Familie Sfânta a avut o existenta anonima si modesta, într-un loc uitat de lume, cu încercari nenumarate, în persecutie si în exil, cu lumini si umbre. Cu toate acestea, Familia Sfânta ne poate ajuta sa traim viata în familiile noastre cu respect si bucurie, mai ales atunci când greutatile, încercarile si suferinta se abat peste noi, si daca stim sa „aflam si sa primim harul de la Dumnezeu” (cf. Mat 1, 30).

Iubiti credinciosi,
Daca citim cu atentie Evangheliile îl auzim adesea pe îngerul Domnului, care-i îndeamna atât pe Maria cât si pe Iosif, si le spune: „nu te teme” (cf. Mat. 1,30). Tot astfel si Îngerul nostru pazitor ne îndeamna si ne spune fiecaruia: „nu te teme” sa întemeiezi o familie în care iubirea si viata sa înfloreasca. Si eu va îndemn, dragii mei, nu va temeti sa va cresteti si sa va educati pruncii, nu va temeti sa aveti grija de batrânii vostri si sa-i înconjurati cu iubire si dragoste, nu va temeti sa va practicati credinta. Familiile noastre sa fie modele de iubire si întelegere! Astfel lumea va va crede ca sunteti crestini.
La Betleem, Isus Cristos intra în istoria umanitatii, printr-o familie. Mare mister! Nazaretul, în schimb, ne prezinta viata de fiecare zi, istoria Familiei Sfinte. Ca un ecou rasuna cuvintele Domnului, „în sudoarea fetei tale îti vei mânca pâinea” (cf. Fac 3, 19) iar Isus, Maria si Iosif si-au mâncat pâinea în bucurie si în necaz, si au dat sens si frumusete caminului lor familial dupa porunca lui Dumnezeu.

Iubitii mei,
„Îngerii ne dau de stire ca Isus, Cel mult dorit” se naste astazi în sufletul nostru, cauta un salas în familiile noastre. Suntem oare pregatiti pentru a-l primi?
Va îndemn, cu ocazia acestui Praznic luminos sa-L primiti si sa-i faceti lacas perpetuu Pruncului Isus în inima si viata dumneavoastra, în familia dumneavoastra. Acest Prunc, „care cu puterea sa, va împarati lumea”, are puterea sa tina unite familiile si sa le ocroteasca. Acest Prunc are puterea sa mântuie familiile si pe toti cei care-l primesc si cred în El (cf. Fap 16, 31). Da, sa-L primim cu credinta, pentru ca Domnul este speranta care ne aduce iubirea cea adevarata!

Va doresc Sarbatori sfinte si binecuvântate!
Nasterea lui Cristos sa va fie de folos!
La multi ani!