„Comunitatea Greco-Catolica din localitatea Poiana, judetul Bihor, a avut deosebita placere de a invita la o seara de rugaciune ecumenica pe credinciosii si reprezentantii mai multor culte crestine din localitate. Seara de rugaciune s-a desfasurat Duminica, 20 ianuarie, la ora 16:00, la vechiul sediu al ,,Magazinului Satesc”. La aceasta seara de rugaciune au fost invitati preotul ortodox, pastorul reformat si pastorul penticostal, raspunzând invitatiei doar pastorul penticostal. Au mai fost prezenti, pr. Miclaus Zorel – protopop greco-catolic al Marghitei, pr. Eduar Fischer vice-rector la Seminarul Greco-Catolic “Sfintii Trei Ierarhi din Oradea”, si ipodiaconii: Alin Papit, Cristian Balanean si Valentin Ilea. Organizatorul acestei seri de rugaciune a fost pr. Gheorghe Dat.
Binecuvântarea de început a fost rostita de parintele Protopop, dupa care toti într-un glas am rostit rugaciunile începatoare. Prima lectura a fost din cartea Iesire, cap. 1, 15-22 cu tema: Moasele evreilor asculta porunca lui Dumnezeu mai degraba decât legea lui Faraon.
A doua lectura a fost din Ps. 16, 1-6 cu tema: Rugaciunea unui om deschis catre cercetarea lui Dumnezeu, fiind rostit de pastorul penticostal. Dupa rostirea acestui psalm, pastorul a rostit un cuvânt de învatatura, în care a multumit lui Dumnezeu pentru acest moment de rugaciune, cerând de la Tatal Ceresc, ca rugaciunea noastra sa fie bine primita înaintea cerului din buzele noastre viclene, precum psalmistul David cere în acest psalm. La sfârsit a multumit pentru invitatia facuta organizatorului, fiind încântat de aceasta seara de rugaciune, mentionând ca nu a mai participat la o astfel de întâlnire cu alte culte.
A treia lectura a fost din 2Cor. 3,17-18 având ca tema: Marita libertate a fiilor lui Dumnezeu în Hristos.
Dupa rostirea acestor lecturi, a urmat citirea Sfintei Evanghelii, rostita de pr. Zorel, din Ioan 4,4-26 având ca tema Convorbirea lui Isus cu femeia samariteanca, convorbire ce o face pe aceasta sa traiasca mai liber. În cuvântul sau de învatatura parintele protopop a scos în evitenta comuniunea dintre frati si apartenenta tuturor la un singur Dumnezeu, la Fiul care a venit sa aduca pe pamânt cuvânt de viata, alinare în suferinta si iubire între oameni. La sfârsit a multumit lui Dumnezeu pentru acest moment de rugaciune, salutând întreaga comunitate cu acel salut frumos al Sfântului Apostol Pavel: ,,Harul Domnului nostru Isus Hristos, dragostea lui Dumnezeu-Tatal si împartasirea Sfântului Spirit sa fie cu voi cu toti!”
Seara de rugaciune a continuat mai apoi cu rostirea, de catre pr. Eduard, a ecfonisului care invoca Rugaciunea Domneasca, astfel ca toata comunitatea a rostit rugaciunea Tatal nostru. Dupa ecfonisul rugaciunii, a rostit un cuvânt de suflet pentru unitatea si colaborarea dintre crestini, întarind comunitatea greco-catolica precum o facea cândva Sfântul Apostol Pavel. A mai vorbit si despre rugaciunea Tatal nostru, cerând celor prezenti de a pune în practica aceasta porunca divina de a ne ierta unii altora greselile precum Tatal ceresc ne iarta noua pacatele. La sfârsit a multumit pentru invitatie, mergând din localitate cu o dorinta aprinsa în suflet, de a se reîntoarce în viitorul apropiat pentru a celebra o Sfânta Liturghie.
Înainte de încheiere, toti cei prezenti au rostit împreuna rugaciunea speciala pentru unitatea crestinilor.
La încheiere Pr. Gheorghe Dat, a multumit tuturor celor prezenti pentru frumosul gest prin care au raspuns invitatiei la rugaciune, rugându-L pe Dumnezeu sa îi aiba în paza sa. Dupa cuvântul rostit, parintele protopop a facut dezlegarea finala, iar mai apoi s-a cântat imnul Frati crestini.
La sfârsit comunitatea greco-catolica a oferit tuturor celor prezenti cozonac si ceai.