„În perioada 3-5 august, reprezentanti ai Biroul Pastoral Eparhial din Oradea a participat la o întâlnire a familiilor din Cuveglio, Italia.
Parintele Gianluigi Bollini, vicar foraneu din cadrul Diecezei de Como, a organizat un campus pentru familii. Aceasta initiativa este ecoul apelului adresat de catre Sanctitatea Sa, Papa Benedict al XVI-lea în cadrul Întâlnirii Internationale a Familiilor la Milano. Pentru ca „familia crestina sa fie deschisa si unita” trebuie sa se redescopere în lumina lui Dumnezeu. Acest sfârsit de saptamâna a fost destinat pentru reflectare si comuniune.
În dupa-amiaza zilei de 3 august, familiile s-au întâlnit în incinta casei primitoare a calugarilor carmelitani din localitatea Cassano Valcuvia, unde am avut ocazia de a ne cunoaste si de a prezenta implicarea familiilor în viata Bisericii. Au fost prezente familii din parohiile din provincia Varese, iar din partea Episcopiei de Oradea au fost prezente familiile preotilor Gheorghe Ion Seica si Zorel Zima.
Prezenta noastra a fost o ocazie speciala de împartasire a experientei spirituale a matrimoniului crestin, data fiind aceasta diversitate, a familiei de preot. Provocarea familiilor noastre este de a fi un exemplu pentru familiile enoriasilor nostri si un izvor de împartasire a experientei pentru trairea în fericire a casatoriei, trecând peste dificultatile si provocarile cotidiene. Un interes deosebit a fost asupra statutului „sotiei de preot”, asupra imanentei sacrificiului, daruirii si colaborarii ei. S-a lansat parerea ca acest statut de sotie de preot este chiar o chemare adiacenta vocatiei preotului, ea fiind chemata la aceeasi ascultare fata de Biserica (de exemplu, în momentul numirii sotului preot într-o parohie, în care, sunt situatii, ca ea fie sa nu aiba loc de munca, fie sa nu se poata realiza în domeniul ei) si devine, la fel, o persoana publica, care, în constinta traditionala, trebuie sa reflecte trairea autentica crestina, într-un mod cu totul special. „Secretul” deschiderii si reusitei oricarui matrimoniu este trairea în rugaciune. Punctul constant al acestui timp de comuniune a fost Sfânta Liturghie. În seara acestei prime zile de campus am avut onoarea sa celebram Sfânta Liturghie în rit bizantin, serviciul cantoral fiind asigurat de sotiile noastre.
În ziua de sâmbata, 4 august, dupa celebrarea liturgica, am plecat într-o excursie în jurul „Lacului Mare”, petrecând placut în contemplare si dialog. Seara ne-am regrupat pentru a discuta despre forme de implicare a familiilor în pastoratia Bisericii, prin excelenta, în formarea de grupuri de rugaciuni. O astfel de comuniune este centrata pe cuvântul scris al preotului asupra unui text biblic, urmat de reflectii personale si rugaciuni la intentiile prestabilite. O alta implicare importanta a familiilor este acea de a colabora cu parohul la cateheza mirilor.
Duminica, 5 august, familiile implicate au participat la Sfânta Liturghie, celebrata de parintele Gianluigi, împreuna cu noi, în biserica parohiala din Cuveglio. Dupa cuvintele noastre de salut si multumire, am oferit comunitatii un cadou muzical-spiritual: o priceasna. Campusul s-a încheiat cu o reflectie finala asupra mesajului Papei adresat familiilor.
Speram ca, în urma acestei întâlniri, famiile implicate sa reporneasca pe drum vorbind despre Hristos si pasind alaturi de El. Trebuie sa constientizam ca aceasta chemare a lui Isus, adresata noua tuturor, este atât personala cât si comunitara: însasi familia este o „biserica domestica” si însasi Biserica este o familie a lui Dumnezeu, prin trairea în comuniune si unitate.