„Însufletiti de un singur Spirit si formând un singur trup, 150 de tineri de diferite vârste, de diferite confesiuni (romano-catolici, greco-catolici, ortodocsi, luterani si anglicani) si nationalitati (italieni, români, englezi, suedezi si danezi) ne-am întâlnit pe 30 iulie la Centrul Ioan Paul al II-lea din Loreto, capitala spirituala a tinerilor, pentru a participa la cel de-al 4-lea Campus Ecumenic care a avut ca tema: „Când va veni Spiritul Sfânt asupra voastra, voi veti primi putere si îmi veti fi martori … pâna la marginile pamântului” (Fap. 1,8). Din Eparhia de Oradea a participat un grup de 12 persoane, însotiti de parintele Alexandru Fit si reprezentantii Biroului Pastoral: Horia Marchis, responsabil al departamentului pentru tineri, si Sr. Letitia.
Campusul Ecumenic a început cu un moment de rugaciune, urmat mai apoi de o prezentare a tuturor delegatiilor, dupa care seara a fost petrecuta împreuna într-o atmosfera de sarbatoare.
„Daca traim potrivit Spiritului, sa ne si purtam potrivit Spiritului” (Gal. 5,16). Aceste cuvinte au fost tema celei de-a doua zi, care am început-o printr-un moment de rugaciune, când fiecare dintre noi a primit cuvântul Domnului pentru ziua respectiva, dupa care a urmat cateheza zilei, prezentata de pastorul luteran Henrick Kristing Heldal, care ne-a vorbit despre Spiritul Sfânt, cel care locuieste în inima fiecarui crestin si poate transforma viata noastra prin darurile sale, daca îi permitem acest lucru. Christie, o tânara luterana ne-a dat marturia vietii sale, cum prin rugaciune, Spiritul Sfânt, ei care era nerabdatoare, i-a daruit darul rabdarii si al seninatatii.
„Noi toti am fost botezati într-un singur Spirit spre a forma un singur trup, si toti am fost adapati într-un singur Spirit” (1 Cor 12,13) a fost tema celei de-a doua cateheze, sustinuta de parintele Alexandru Fit, care ne-a vorbit despre Spiritul Sfânt primit prin sacramentul botezului si care ne uneste cu Cristos si ne constituie o singura Biserica. Opera Spiritului nu se opreste doar aici, ci ne ofera comuniune prin darurile primite si comuniunea sfintilor. Spiritul Sfânt este mereu în mijlocul nostru, de aceea fiecare dintre noi trebuie sa îsi asume o responsabilitate, deoarece toti am fost înzestrati cu daruri pe care trebuie sa le primim si sa le punem în practica, creând astfel un dialog spre unitate. În aceasta zi am auzit marturia de viata a lui David, care ne-a povestit despre cum s-a schimbat radical viata sa în urma unui accident de motocicleta, suferit de fratele sau care si-a pierdut piciorul stâng. Prin aceasta suferinta Dumnezeu a facut o mare minune în viata acestei familii, nu numai prin faptul ca fratele sau a supravietuit si acum este campion de ciclism, dar si pentru ca s-au apropiat de biserica si acum, la rândul sau, el este cel care ofera un cuvânt de mângâiere celor care se afla în situati asemanatoare.
„Când va veni Spiritul Sfânt asupra voastra, voi veti primi putere si îmi veti fi martori” (Fap 1,8) a fost tema celei de-a treia cateheze, sustinuta de parintele Damaschin, preot ortodox din Resita, care a amintit tinerilor ca un bun crestin, dupa ce a fost încorporat prin Botez cu Cristos, are nevoie de un aliment spiritual, Euharistia, si de Spiritul Sfânt pentru a ajunge la acea maturitate în Cristos spre care este chemat fiecare crestin. În aceasta zi am ascultat marturiile despre ce a însemnat trairea într-un campus ecumenic pentru trei tinere din Resita.
În fiecare zi, dupa momentele de cateheza si marturiile de viata, toti tinerii ne-am împartit în sapte grupuri de discutii, unde fiecare a avut ocazia si posibilitatea de a vorbi despre propria sa experienta, despre darurile Spiritului Sfânt, si despre modul în care acestea prind viata si aduc roade în viata cotidiana.
Dupa amiaza am avut din nou ocazia de a ne întâlni pentru a comunica frumusetea acestui parcurs spiritual si ceea ce s-a discutat în micile grupuri de dimineata. A urmat apoi rugaciunea de seara, moment în care am prezentat Domnului intentiile pe care tinerii le-au scris pe parcursul zilei, dupa care a urmat cina si momentul de întâlnire pentru diferitele activitati propuse precum: corul, dansul, newsletter, creativitate, foto/video, unde a predominat o atmosfera de energie, veselie si bucurie specifica tinerilor.
În aceasta perioada petrecuta la Loreto am avut ocazia sa vizitam orasul Tolentino si Biserica Sfântul Nicola da Tolentino, un sfânt care a trait propria viata prin simplitate si sfintenie. Aici Parintele Massimo, superiorul acestei manastiri augustiniene, ne-a povestit despre experienta sa de viata în cautarea chipului lui Cristos, despre modul în care a simtit nevoia sa picteze icoane si, prin aceasta „scriere a chipului lui Cristos”, Dumnezeu i-a daruit darul de a vedea astazi în chipul persoanelor pe care le întâlneste însasi persoana lui Isus Cristos.
Momentul central al acestor zile ecumenice a fost pelerinajul facut de la Centrul Ioan Paul al II-lea spre Sanctuarul din Loreto, unde a avut loc veghea de rugaciune. Am simtit în acest sanctuar prezenta Mariei care ne-a primit cu iubirea sa de mama, aici am gasit acea pace sufleteasca si ei, fiecare tânar i-a încredintat propria viata, cerându-i ca si viata noastra sa fie un continuu „da” lui Dumnezeu si o traire cu bucurie a credintei.
În acest Sanctuar, în aceasta „casa spirituala a tinerilor” cum o numea Ioan Paul al II-lea, duminica a avut loc încheierea Campusului Ecumenic prin celebrarea Sfintei Liturghii de catre Episcopul Tonucci. Episcopul a multumit tinerilor pentru prezenta lor si pentru exemplul lor de viata si de traire a credintei, iar la sfârsitul celebrarii a urmat procesiunea în „sfânta casa”.
Acest campus ecumenic este o experienta de neuitat, o îmbogatire spirituala dar si umana, unde am avut cu totii ocazia sa ne simtim bine împreuna, sa ne respectam unii pe altii creând unitate în diversitate.
Multumim Bunului Dumnezeu pentru aceste momente frumoase, multumim Biroului Pastoral si tuturor celor care au facut posibil acest schimb de experienta.

Impresiile tinerilor participanti

Horia Marchis:
Pentru mine a fost ce-a de-a treia oara când am vizitat Centrul Papa Ioan Paul al II-lea: prima oara am fost la Forumul European al Tinerilor, apoi am fost în vizita cu un grup de preoti si calugari romano-catolici din comunitatea de slovaci a Diecezei de Oradea.
Campusul Ecumenic este o experienta pe care fiecare tânar ar fi bine sa o traiasca, deoarece este momentul oportun de a cunoaste si întelege modul de a trai credinta al tinerilor apartinând altor confesiuni. Faptul ca toti am acceptat sa împartasim si sa traim o saptamâna împreuna demonstreaza ca importanta cea mai mare o are Dumnezeu si credinta în El, nu modul în care ne manifestam credinta.
Multumim lui Dumnezeu si organizatorilor ca au facut posibila aceasta întâlnire si ca am participat si noi, tinerii greco-catolici.

Rita Jurca:
Ma bucur foarte mult ca am reusit sa particip la acest campus ecumenic, unde am avut ocazia sa cunosc oameni noi si culturi noi, respectiv religii noi. Pentru mine a fost o experienta deosebita si de neuitat, aici m-am simtit cu adevarat om, iar pentru mine, om înseamna a proveni de la Dumnezeu si a merge spre Dumnezeu. În aceasta saptamâna am învatat lucruri noi, am avut un program frumos unde cu totii am reusit sa ne cunoastem si sa vorbim cât mai mult, am participat la discutiile pe grupuri, unde am vorbit despre Spiritul Sfânt, fiecare în parte si-a exprimat ideile si propriile gânduri deschis în fata noastra, am participat la workshop-uri, am vizitat „Sanctuario della santa casa di Loreto” care a fost un loc mirific, am fost foarte impresionata de minunatiile acelei bazilici, am avut un moment de liniste pentru sufletele noastre acolo si cred ca cu totii ne-am umplut de pace, liniste sufleteasca si bucurie. Sunt foarte mandra ca am participat si sper sa mai particip în continuare la astfel de activitati.

Andrei Dascalu:
Participarea la întâlnirea ecumenica de la Loreto ne-a oferit oportunitatea de a cunoaste tineri având alte confesiuni, de a întelege cultura si obiceiurile din alte tari, modul în care se desfasoara liturghiile, dar si viziunea acestora asupra lui Dumnezeu, ceea ce înseamna Spiritul Sfânt pentru fiecare dintre noi si cum putem sa avem o viata spirituala în prezenta acestuia.
Am reusit sa ma încarc spiritual, sa ma rog pentru cei apropiati si sa fiu mai aproape de Dumnezeu. Ceea ce m-a impresionat cel mai mult a fost implicarea tinerilor participanti în activitatile organizate pentru noi. Totodata, marturiile unor tineri ne-a facut sa ne schimbam modul în care percepem întâmplarile mai putin fericite din vietile noastre, deoarece acestea sunt încercari care ne fac mai puternici si reprezinta o cale de a ne apropia mai mult de Dumnezeu.
A fost o experienta unica.

Xenia Bara:
Întâlnirea ecumenica de la Loreto a fost o experienta deosebita. Am întâlnit oameni noi, având confesiuni si traditii diferite, dar am constatat cu bucurie ca avem foarte multe în comun.
Mi-au placut în mod deosebit discutiile pe grupuri, unde am avut oportunitatea sa ne împartasim gândurile si trairile în legatura cu ce înseamna Spiritul Sfânt pentru fiecare dintre noi, cum îi simtim prezenta si cum actioneaza în vietile noastre.
Au fost memorabile si serile în care am cântat împreuna, reusind sa cream buna-dispozitie, sa ne apropiem unii de altii si sa legam noi prietenii.
Am ramas placut impresionata de faptul ca din ce în ce mai multi tineri aleg sa îl primeasca pe Dumnezeu în vietile lor si sa urmeze calea lui Cristos. Sper sa am posibilitatea sa particip si pe viitor la aceste întâlniri, deoarece m-am simtit foarte bine si am avut multe de învatat.