„În perioada 25-26 Mai 2012 a avut loc la Oradea Întâlnirea anuala a reprezentantilor Adunarii generale AGRU. La aceasta reuniune au participat delegati din Comitetele directoare ale Eparhiilor de Cluj-Gherla, Lugoj, Oradea si Maramures, delegati din Comitetul director al AGRU Bucuresti, doi membri ai AGRU arhieparhial de Alba Iulia si Fagaras precum si Asistentul spiritual national si Asistentii spirituali ai AGRU din Eparhiile de Cluj-Gherla, Oradea si Maramures.
Întâlnirea, care a avut ca tema de la marturie la misiune, cu motto-ul: „Va rog sa fiti statornici în credinta voastra pâna la capatul vietii voastre” (Pastorala de Pasti a P.S. Valeriu Traian Frentiu, 1928), a fost gazduita de Seminarul Major Greco-Catolic din Oradea, iar lucrarile s-au desfasurat în Aula Magna a aceleiasi institutii.
Programul a început în dupa-amiaza zilei de vineri, 25 mai, cu Sf. Liturghie la Catedrala episcopala “Sf. Nicolae” din Oradea. Dupa Adoratia euharistica s-a vizitat Catedrala, explicatiile despre istoricul acesteia fiind date de catre pr. Vicar general Florian Gui si de catre ipodiaconul Marius Pacala. A urmat un moment de rugaciune în cripta Catedralei si vizitarea Liceului Greco-catolic “Iuliu Maniu” din localitate. In continuare a avut loc prima sesiune plenara la care participantii au avut bucuria de a-l avea in mijlocul lor pe PS dr. Virgil Bercea, Episcopul eparhial de Oradea, care le-a vorbit despre semnificatia marturiei si a misiunii în societatea de astazi. Reprezentantii AGRU au fost salutati cu multa caldura si de d-ra Oana Tuduce (Presedinta ACRO) si de pr. Paul Popa, responsabilul Biroului pastoral al Eparhiei de Oradea. Un alt moment important a fost prezentarea pe care pr. dr. Mihai Tegzes (responsabilul cu pastoratia familiilor din Eparhia de Oradea) a ultimelor carti traduse de dânsul, carti utile în cateheza din parohii. La sfârsitul serii s-au centralizat propunerile pentru calendarul de activitati pentru anul asociativ 2012-2013, Anul credintei în întreaga Biserica Catolica.
Ziua de sâmbata, 26 mai, a început cu un cuvânt al Presedintelui AGRU, dr. Alin Tat, si cu o meditatie a Asistentului spiritual national, pr. dr. Coriolan C. Muresan. A urmat un moment emotionant al evocarii de catre d-na prof. Otilia Balas (presedinta de onoare a “Reuniunii mariane” din Eparhia de Oradea) a personalitatii Episcopului martir dr. Valeriu Traian Frentiu. In continuare s-a prezentat “Fisa unei activitati AGRU” (care va fi de acum înainte modelul organizarii activitatilor la nivel national si eparhial si va putea fi adaptata si la nivel parohial), realizata tinând cont de stilul si de modelul Actiunii Catolice din România. S-a luat în discutie calendarul pentru viitorul An asociativ tinându-se cont de propunerile participantilor.
Reprezentantii AGRU au participat în aceiasi zi la Sfânta Liturghie de la ora 11.00 pontificata de PS dr. Virgil Bercea, Episcopul eparhial de Oradea, în biserica “Tuturor Sfintilor” din cartierul Iosia, cu ocazia Întâlnirii eparhiale a copiilor de la Oradea. Agristii au dorit sa le ofere copiilor si câte un mic cadou simbolic.
La reluarea lucrarilor, participantii s-au bucurat din nou de prezenta în mijlocul lor a PS Episcop dr. Virgil Bercea. Au fost dezbatute urmatoarele puncte: participarea membrilor AGRU la al doilea modul al cursului de formare organizat de ACRO sectorul adulti, situatia organizarii AGRU la nivelul eparhiilor si numarul relativ mic de parohii în care AGRU este cu adevarat functional, situatia AGRU arhieparhial, organizarea Comitetului director national la Bucuresti în luna septembrie.
Urmatoarea actiune din calendarul AGRU national va avea loc la Bucuresti, cu ocazia Comitetului director, în zilele de 28-29 septembrie 2012.