„În perioada 18-21 martie 2016, o delegatie a Eparhiei Greco-Catolice de Oradea formata din Preasfintia Sa Virgil Bercea, parintele vicar general Olimpiu Todorean, parintele Paul Popa, parintele Eduard Roman si Dorin Stefanut, a mers în sudul Italiei în regiunea Basilicata pentru a-i întâlni pe responsabilii cu pastoratia tinerilor si pe episcopii acestei regiuni, raspunzând astfel invitatiei Parintelui Mimmo Beneventi, responsabil cu pastoratia tinerilor. Scopul acestor întâlniri a fost o cunoastere reciproca pentru viitoare colaborari în vederea formarii tinerilor.
Am avut posibilitatea de a ne cunoaste reciproc. Astfel Preasfintitul Virgil, a vorbit în întâlnirile noastre cu Monseniorul Salvatore Ligorio, episcop de Potenza, cu Monseniorul Vincenzo Orofino, episcop de Tricarico, si cu Monseniorul Gianfranco Todisco, episcop de Melfi, despre situatia Bisericii Greco-Catolice actuale dar si despre suferintele traite de biserica greco-catolica sub regimul comunist.
Preasfintia Sa Virgil a tinut o cateheza celor peste 700 de tineri, adunati în Dieceza de Acerenza, cu ocazia pregatirii Întâlnirii Mondiale de la Cracovia. Ceea ce a captat mai mult atentia tinerilor a fost marturia de credinta despre martiriul Bisericii Greco-Catolice din perioada comunista, dar si dimensiunea activa pe care o are în societatea româneasca, în prezent.
Am cunoscut regiunea Basilicata cu frumoasele sale catedrale si prin acestea am ajuns sa retraim o perioada a istoriei în care, de multe ori, un oras sau un sat se nasteau în jurul credintei reprezentata de o biserica sau o catedrala.
Vom avea bucuria ca în perioada 20 – 25 iulie 2016 sa gazduim la Oradea 120 de tineri italieni din regiune Bazilicata cu care ne vom pregati pentru Zilele Mondiale ale Tineretului de la Cracovia.
Am fost primiti cu caldura si ne-am simtit ca acasa pentru ca „oriunde am fi în lume, în Biserica suntem acasa” (P.S Virgil Bercea). Pentru acest lucru dorim sa multumim lui don Mimmo, episcopilor care ne-au primit cu atâta caldura, tinerilor si credinciosilor, dar bunului Dumnezeu pentru aceasta frumoasa experienta.