În atentia presedintilor de asociatii, conducatorilor de grupuri, parintilor protopopi si preotilor responsabili cu pastoratia din protopopiate

În data de 16 iunie 2012, va avea loc la Seminarul Teologic Greco-Catolic din Oradea Întâlnirea Pregatitoare pentru Anul Dedicat Credintei:

„Credinta face ceea ce omul si legea nu pot face”

(Sf. Ioan Gura de Aur)

Este un moment de întâlnire si de împartasire între toti cei care lucreaza în Biserica si daruiesc din timpul lor pentru cresterea spirituala a credinciosilor.
Scopul acestei întâlniri este acela de a avea o viziune de ansamblu asupra pastoratiei din Eparhia noastra si astfel sa întocmim un plan pastoral pe anul 2012-2013 care sa fie ghidul nostru pe parcursul întregului an pastoral.
Va astept cu drag si Spiritul Sfânt sa va însoteasca în munca pe care o faceti!

† Virgil Bercea

Episcop

Programul întâlnirii

16 iunie 2012

Seminarul Teologic Greco-Catolic, Aula Magna

10:00 – 10:15: Rugaciunea de deschidere
10:15 – 13:00: Salutul P.S. Virgil Bercea, interventia responsabililor de asociatii, grupuri si a reprezentantilor protopopiatelor
13:00: Prânzul

PS: La cererea P.S. Virgil Bercea,va rugam sa organizati o întâlnire premergatoare în protopopiatul dumneavoastra sau asociatia dumneavoastra prin care sa identificati necesitatile pastorale si perspectivele pe care le aveti pentru anul pastoral 2012-2013 dedicat credintei pe care sa le prezentati în plen la întâlnire.
Sugestiile si propunerile dumneavoastra va rugam sa le trimiteti si în format electronic pe adresa biroului pastoral, bpploradea@yahoo.it, pâna în data de 10 iunie 2012.

Din mandatul Papei Benedict al XVI-lea, Congregatia pentru Doctrina Credintei a redactat, în acord cu dicasterele competente ale Sfântului Scaun si cu contributia Comitetului pentru Pregatirea Anului Credintei, o Nota cu câteva indicatii pentru a trai acest timp de har, fara a bloca alte propuneri pe care Duhul Sfânt va voi sa le trezeasca printre pastorii si credinciosii din diferitele parti ale lumii.
Începutul Anului Credintei coincide cu doua evenimente importante: 50 de ani de la deschiderea Conciliului Vatican II si 20 de ani de la promulgarea Catehismului Bisericii Catolice. În partea de introducere a Notei se afirma ca Anul Credintei „vrea sa contribuie la o reînnoita convertire la Domnul”, la redescoperirea credintei, pentru a-i ajuta pe toti crestinii sa dea marturie „în mod credibil si cu bucurie” pentru cei care sunt în cautarea lui Dumnezeu.
Cât priveste propunerile pentru Biserica Universala, acestea vor fi caracterizate de numeroase evenimente la care va lua parte Sfântul Parinte (printre acestea, Sinodul Episcopilor din octombrie 2012). Sunt prevazute si celebrari ecumenice pentru a încuraja unitatea crestinilor.
La nivelul conferintelor episcopale se încurajeaza calitatea formarii catehetice. Se cere totodata favorizarea republicarii documentelor Conciliului Vatican II, a Catehismului Bisericii Catolice si a Compendiului, chiar si în editii de buzunar si economice, si raspândirea lor mai mare cu ajutorul mijloacelor electronice si al tehnologiilor moderne. În plus, va fi organizat si lansat un sit internet special despre Anul Credintei.
La nivel diecezan, anul special trebuie considerat o importanta ocazie de dialog creativ între credinta si ratiune, care apare tot mai importanta în zilele noastre, în care cei mai multi cred ca ratiunea si credinta nu pot fi în armonie. Sfântul Parinte ne spune ca poate fi gasita o colaborare între ele prin intermediul unor dezbateri, reuniuni de studiu si simpozioane. În acelasi timp, Anul Credintei trebuie sa ofere spatii pentru „celebrari penitentiale”, în care sa se ceara iertare de la Dumnezeu, „mai ales pentru pacatele împotriva credintei”. Fiecare episcop va putea sa dedice o scrisoare pastorala temei credintei, amintind de importanta Conciliului si a Catehismului Bisericii Catolice si tinând cont de circumstantele pastorale specifice. Se doreste ca în fiecare dieceza, sub responsabilitatea episcopului, sa se organizeze momente de cateheza, destinate tinerilor si celor care sunt în cautarea sensului vietii, cu scopul de a descoperi frumusetea credintei ecleziale, si sa se promoveze întâlniri cu martorii sai semnificativi.
Din sugestiile pastorale pentru parohii, propunerea principala este foarte simpla, dar de importanta fundamentala: celebrarea Euharistiei, pentru ca Euharistia este misterul credintei, în Euharistie Isus însusi reînnoieste credinta în fiecare dintre noi, ne încurajeaza, ne sprijina si ne întareste. Din Euharistie trebuie sa decurga toate celelalte propuneri la nivel parohial: reînnoirea catehezei, distribuirea Catehismului, colaborarea cu miscarile bisericesti si asociatiile de credinciosi. Toti credinciosii, chemati sa reînsufleteasca darul credintei, vor cauta sa comunice propria experienta de credinta si de caritate dialogând cu fratii si surorile lor, chiar si din celelalte confesiuni crestine, cu adeptii altor religii si cu aceia care nu cred sau sunt indiferenti. În felul acesta se doreste ca întregul popor crestin sa înceapa un soi de misiune fata de cei cu care traieste si lucreaza, având constiinta ca a „primit un mesaj de mântuire care trebuie propus tuturor”.
Orice initiativa pentru Anul Credintei vrea sa favorizeze redescoperirea bucuroasa si reînnoita marturie a credintei. Indicatiile oferite au scopul de a-i invita pe toti membrii Bisericii sa se angajeze pentru ca acest an sa fie o ocazie privilegiata pentru a împartasi ceea ce are mai de pret crestinul: pe Cristos Isus, Rascumparatorul omului, Regele Universului, „începutul si desavârsirea credintei” (Evr 12,2).