„Familia orionina din Oradea nu uita sa serbeze zilele importante care au dat nastere acestei comunitati.
Astfel, în 15 mai, de Ziua Mondiala a Familiei, s-a sarbatorit acel prim nucleu si cel mai important al societatii, atât din punct de vedere spiritual, cât si social, implicând în activitatile specifice dedicate acestei zile elevi, profesori si parinti, în care s-a subliniat importanta iubirii, credintei si a sperantei în cadrul unei familii.
A doua zi, un nou eveniment deosebit a fost sarbatorirea patronului spiritual al liceului, Don Luigi Orione, care a fost sanctificat de catre Papa Ioan Paul al II-lea pe 16 mai 2004. Sarbatoarea a început cu o Liturghie greco-catolica care a fost celebrata de Preasfintia Sa episcopul Virgil Bercea, împreuna cu mai multi preoti sositi la frumoasa biserica din cartierul Iosia-Nord, din dorinta de a fi alaturi de oriorini la acest moment festiv.
În scurta predica, Preasfintia Sa a vorbit pe marginea pericopei evanghelice a zilei, si anume despre înmultirea pâinilor, acea minune savârsita de Isus pe care si noi trebuie sa o savârsim fiecare dintre noi. În ce mod? Marturisind pe Cristos prin însasi viata noastra, pe care, daca o predam în mâinile lui Dumnezeu, putem deveni acea pâine care se înmulteste, ducând bucuria Adevarului la toti cei care sunt în jurul nostru. Asta au facut sfintii, inclusiv Don Orione, care prin faptele de iubire catre aproapele s-au desavârsit în Domnul.
Parintele vicar Florian Gui, a multumit în primul rând Preasfintiei Sale pentru prezenta în familia orionina, mai ales ca, din nou, cu totii împreuna, au reînnoit rugaciunile pentru toate familiile pamântesti si spirituale, cerând îndurarea divina asupra tuturor.
Dupa Sfânta Liturghie, parintele Mihai Fecheta, responsabilul Centrului din Oradea, a invitat pe toti cei prezenti în sala de sport. În primele minute, parintele a multumit doamnei Elisabeta Georgescu-Bora pentru frumosul tablou pictat cu chipul Sfântului Luigi Orione, care va fi expus în Liceul „Don Orione”. A urmat o masa bogata, pregatita de mamicile copiilor de la Oratoriu si Cercetasi.
Apoi, dl. manager Martin Miheller, într-un dialog interactiv cu elevii si parintii lor, a evocat câteva dintre cele mai importante repere si valori ale sfântului sarbatorit. „Întotdeauna, când este ziua de nastere a cuiva drag, încercam sa-l bucuram nespus”, a început dl. Miheller. „Ce putem face sa-l bucuram pe Don Orione, a carui zi de nastere în Cer o sarbatorim astazi? Punând în practica, fiecare dintre noi, acele valori care l-au facut sfânt”. Si ca întotdeauna, prima este Iubirea. Acea iubire altruista, concreta, smerita, rabdatoare, care izvoraste din relatia personala cu Dumnezeu si care trebuie sa se rasfrânga asupra tuturor, chiar daca uneori nu este usor sa-l iubesti pe cel de lânga tine. O alta valoare este Unitatea; în primul rând cu Dumnezeu si Sfânta Fecioara. Apoi unitate cu preotii si între grupuri, cu cei din jurul nostru indiferent de etnie, religie sau stare materiala. Familia a fost evocata ca fiind cea dea treia valoare. Ea trebuie condusa cu fermitate si încredere în Dumnezeu. Acea familie care va avea mereu o mâna întinsa spre cei aflati în nevoi, care prin respectul, slujirea, ajutorul reciproc se vor îndrepta împreuna în iubire si unitate spre fericirea vesnica oferita de Dumnezeu.
S-a vorbit si despre charisma centrelor orionine care se desavârseste prin Slujire, pentru Isus care se gaseste în fiecare om si printre cei saraci, bolnavi, sau cei aflati în situatii defavorizate, iar alteori chiar si în cei care, de bine ce o duc, o iau razna. Astfel telul principal sa fie de a îndeplini vointa divina în salvarea propriul suflet si al altora. Dl. manager a încheiat cu motto-ul Sfântului Don Orione: „Sa facem binele întotdeauna. Binele tuturor, raul niciodata nimanui”.
Dupa acest dialog profund, din care cu totii am avut de învatat, dl. director Alexandru Stoica ne-a spus ca a venit si timpul distractiei. Animatorii de la Oratoriu, împreuna cu cei de la Cercetasi, au antrenat toata sala la activitatea comuna a tuturor grupurilor din centru. Astfel, toti cei prezenti, preoti, elevi, parinti, bunici si invitati, au cântat împreuna, au dansat, inclusiv dansul pinguinului, al carei capat s-a îndreptat catre cutiile cu înghetata primite în uralele copiilor.
Ca idee de încheiere, care trebuie mentionata si care frapeaza pe un strain prezent la o asemenea festivitate, este atmosfera nemaiîntâlnita în nici o scoala din oras. De la seriozitate si profunzime în pastrarea adevaratelor valori, pâna la capacitatea de a se distra în mod sanatos, toata paleta este acoperita în modul cel mai firesc. Iar atunci când vezi pe parintele vicar si pe cel paroh, dansând împreuna cu copiii, pe parinti stând de vorba cu profesorii si directorii, pe elevii mai mici fugind în bratele doamnelor educatoare si învatatoare, iar cei mai mari având grija de cei mai mici, ca toti sa se simta bine, inclusiv mamele pe care le-au ridicat de pe scaune, nu se poate sa nu observi ca este prezent spiritul autentic crestin, pe care, cu siguranta, patronul spiritual al Liceului „Don Orione” îl mijloceste de la cei din Ceruri pentru copiii de pe pamânt.