„În perioada 17-18 mai 20011, la Oradea, a avut loc o conferinta cu tema „Casatoria si viata – valori pentru care merita sa lupti”. Evenimentul a fost organizat de Alianta Familiilor din România si Alliance Defense Fund în colaborare cu Facultatea de Teologie Greco-Catolica a Universitatii Babes-Bolyai, departamentele Oradea si Baia Mare. Tema a fost prezentarea valorilor fundamentale din perspectiva unui avocat de profesie:
Din partea asociatiei de avocati crestini, Alliance Defense Fund, a venit pentru a prezenta tema acestei conferinte Roger Kiska, de origine slovaca. Viata i-a oferit oportunitati felurite: sa se nasca în Canada, sa faca scoala în SUA si sa revina pe tarâmul natal al parintilor sai acum 10 ani. Actualmente este avocat la Curtea Europeana a Drepturilor Omului si strabate Europa de la un capat la celalalt pentru a arata ca se poate face ceva în continuare pentru apararea, promovarea valorilor traditionale, crestine. Are mai multe cazuri pe rol la Strasbourg, dar acest lucru nu-l împiedica sa se ocupe si de altceva, precum: consiliere juridica sau educatie.
Primul lucru subliniat în prezentarea sa a fost realitatea „expansiunii” miscarii homosexuale si abuzurile asupra crestinilor. Acest lucru a fost si ramâne vizibil mai întâi în SUA si apoi în Europa Occidentala. Propaganda pentru non-valori a început nestingherita, fara nicio opozitie sau contestatie oficiala din partea crestinilor. Acest fapt a dus la zdruncinarea sistemului de valori în cotidian si la relativizarea moralitatii societatii.
Însa aparitia unor asociatii precum Alliance Defense Fund, o alianta între avocatii crestini, a reusit sa frâneze avântul înfricosator al activistilor homosexuali. Aceasta asociatie depune o munca titanica pentru a apara valorile în plan legislativ si juridic si lucreaza cu oameni de calitate, pe care îi formeaza în spiritul valorilor crestine.
În al doilea rând, s-a vorbit despre diversele organisme sau institutii internationale, despre rolul lor sau despre încercarea lor de implicare abuziva în planul national al statelor membre, prin elaborarea unor directive, legi în domenii care nu sunt de competenta lor.
Pâna în prezent, legea în plan international, care sta la baza institutiilor europene, este de partea valorilor crestine, definind dreptul la viata, casatoria doar între un barbat si o femeie.
Iar în al treilea rând, s-a referit la dreptul parintilor de a-si educa proprii copii în spiritul credintei personale. Fiind avocat pledant, Roger a oferit câteva detalii despre cazurile cu care se ocupa în prezent. În Germania programul national de educatie sexuala este obligatoriu pentru copiii de 9 si 10 ani care sunt sexualizati prin mesaje imorale înca de la aceasta vârsta. Iar când un grup de parinti s-a adresat conducerii scolii spunând ca refuza sa-si lase copiii la un asemenea program, statul a intervenit si i-a sanctionat pe parinti fie prin amenzi pecuniare fie prin trimiterea la închisoare. Dar acesti parinti nu au renuntat la dreptul lor privind educatia si cazul lor a ajuns la Strasbourg. Un caz similar este si în Spania, privind educatia civica, îndoctrinarea comunista din partea statului. O întâmplare stranie s-a petrecut în Suedia, unde un cuplu cu un copil se decid sa plece în India pentru a face voluntariat. Iar când parintii merg sa ceara manuale pentru fiul lor pentru a continua educatia dupa modelul suedez si în India, primesc un raspuns negativ. Se urca dezamagiti în avionul spre India. Înainte de decolare, doi politisti cu un asistent social vin si le iau copilul, retragându-le custodia. Aceste evenimente s-au întâmplat acum doi ani, iar acesti parinti înca nu si-au redobândit custodia asupra propriului copil.
A fost apreciata si recunoscuta si munca serioasa pe care Alianta Familiilor din România o face pe plan national si international pentru protejarea valorilor traditionale. Lupta trebuie continuata pentru a nu ne trezi peste noapte cu situatii similare si în România. Mingea este în terenul nostru… ce facem în continuare? Ne permitem sa mai lenevim, sa ignoram pericolul ce se afla la usa?! Aceasta a fost concluzia conferintei, provocarea pe care a lansat-o auditoriului.