„La initiativa laudabila a preotului paroh Alexandru Chivari din Gruilung, sâmbata, 21 mai, dupa Sfânta Liturghie oficiata împreuna cu alti opt slujitori ai Domnului în altarul bisericii din micuta localitate bihoreana, s-a celebrat un parastas de pomenire a parintelui franciscan Ion Gârleanu.
Despre viata si opera poetului si franciscanului Ion Gârleanu au vorbit în câteva cuvinte pr. Seica Gheorghe – protopop, pr. Balan Cristinel OFMconv, pr. Alexandru Chivari – paroh si tertiarii franciscani din Oradea, Othilia Groza si Vasile Dumitras.
Tânarul preot franciscan a fost hirotonit la Assisi, în marea bazilica a Sfântului Francisc, iar influenta acestuia se va simti nu numai în modul de viata, ci si în poeziile sale inspirate multe dupa figuri glorioase ale Ordinului. În 1930 a primit misiunea de a initia ramura greco-catolica franciscana în Transilvania împreuna cu pr. D. Niculaes, ridicând manastirea de la Dragesti, Oradea si bisericile din Gruilung si Calea Mare. A fost spiritualul Academiei Teologice Române Unite de la Oradea, tinând exercitii spirituale memorabile la Blaj, Beius, Cluj, Galati. A scris carti de rugaciuni pe care le-a raspândit în popor, a publicat mai multe plachete de versuri precum: Lacrimi, Viorele, Trandafiri, Boabe de tamâie, Flori de pe drum, Sfântul Francisc de Assisi
Multumiri corului de copii pregatit de doamna preoteasa, care au cântat minunat si neaparat, credinciosilor din localitate si din Calea Mare care au pregatit o agapa fraterna cu delicioase sarmale cu pisat si cozonac copt pe vatra, servite la iarba verde!
Se doreste ca acest an sa fie dedicat memoriei parintelui Gârleanu, sa se adune materiale documentare si marturii de la cei care l-au cunoscut personal, iar în anul urmator, la împlinirea a 120 de ani de la nasterea poetului, preot si calugar franciscan, în 22 mai, sa fie marcat evenimentul asa cum se cuvine. Domnul sa-i rasplateasca toata truda si jertfa facuta pe pamânt!

„Firicel de iarba-i omul,

Ce-l înghite crud pamântul

Lacrima din roua noptii

Ce-o topeste-n floare vântul”

Ion Gârleanu