„Înca un an a trecut, înca o generatie a plecat sfioasa de sub ochii profesorilor care, de atâta timp i-au format si îndrumat. Un moment plin de emotie ne-a cuprins inimile, când sala inundata de nelipsitul „Gaudeamus igitur” i-a primit pe absolventii scolii în caldura ei, sala care a vazut atât de multe despartiri si care a auzit atât de multe vorbe spuse din suflet.
Evenimentul a început dupa ora 10, înainte având loc Sfânta Liturghie pentru absolventi si ultima ora de dirigentie. Absolventii, plini de emotie, au fost pentru ultima oara pusi în postura de elevi, dupa cum însusi directorul scolii, Andrei Cristea, a spus, „E ultima data când ma adresez voua în mod oficial, în calitate de director”. Au luat apoi cuvântul dirigintele claselor a XII-a, care prin profesionalism si emotie au miscat întreaga sala, atât invitatii, dar în mod special, absolventii. Acele persoane care, de patru, respectiv opt ani încoace, au fost mereu alaturi de clasa si apoi, în parte, de fiecare elev al ei, au facut, cu siguranta, ca momentul sa fie încarcat de emotiile tinerilor, parintilor, ale colegilor mai mici si ale profesorilor.
Festivitatea a continuat cu interpretarea unor cântece cunoscute. Absolventii au format o singura voce fiind acompaniati de un minunat ”band”:pian, sintetizator,chitara si tobe. Cele doua doamne diriginte, Has Emilia si Blaga Monica, au premiat elevii cei mai buni. Discursul sefului de promotie din acest an, Blaga Patricia, de la profilul matematica-informatica, a fost încarcat de emotie, aducând multumiri profesorilor care i-au format, dirigintei Has Emilia care le-a fost alaturi, dar si colegilor fara de care viata de liceu ar fi fost incompleta. Cuvintele sale au fost întarite de cele ale reprezentantului clasei a XII-a A, Cord Daniel.
„Parca ieri noi ne-am strâns si la scoala am venit”, e ceea ce rasuna în mintea celor care, de acum, nu vor mai fi considerati copii, cei care au facut primul pas în viata si care, coplesiti de emotie, si-au amintit de primele momente memorabile ale aventurii lor din scoala. Nostalgia le-a cuprins toata fiinta când si-au pus întrebarea „Suflet, suflet de copil, prin ce colt te-ai dus tiptil”, vocile lor tremurânde dezvaluind avalansa de trairi si realizarea maturizarii proprii. Procesul de constiinta a fost introdus de piesa „Extemporal la dirigentie”, care ne-a trezit în inimi bucuria de a fi licean. Absolventii le-au amintit celor de clasa a XI-a sa profite de fiecare moment, cu piesa „Ani de liceu”, ca un ultim elogiu adus acestei etape, dar în special sa nu uite ca trebuie sa fie un exemplu pentru toti colegii lor mai mici. Cheia a fost predata, ca semn al continuitatii si primita ca garantie a promisiunii lor.
Ca în fiecare an, doi reprezentanti ai asociatiei „Arcobaleno” din Italia, au oferit trei burse celor mai buni elevi. Cuvintele de multumire sunt insuficiente pentru a arata recunostinta fata de acesti oameni cu un astfel de suflet.
Preasfintitul episcop Virgil Bercea a fost si de aceasta data alaturi de absolventi adresându-le cuvinte încurajatoare si binecuvântându-i.
„Anii repezi s-au scurs, iar noi spunem „Ramas bun adolescenta, bun venit maturitate !”. Un gând bun se îndreapta acum catre profesorii nostri, care cu rabdare si blândete ne-au învatat sa fim oameni, oameni întelepti, oameni de calitate. Un capitol al cartii vietii noastre s-a încheiat; iar locul în care ne-am format ca oamenii, Liceul Greco-Catolic "Iuliu Maniu", va ramâne mereu în amintirea noastra. Vivat Academia, vivant profesores!”
Este de laudat, de asemenea, organizarea reusita a evenimentului. Multumim astfel doamnei consilier educativ Antonia Nica si doamnelor diriginte.
Evenimentul a luat sfârsit într-un ropot de aplauze si urarea „La Multi Ani!”, tinerii parasind sala pentru ultima data, la brat, în ecoul „Gaudeamus-ului”.
Sursa: http://www.liceuliuliumaniu.ro