„Astazi, joi 14 iunie, cu Slujba Vecerniei din Catedrala Sfântul Nicolae (Lungro, Italia), se deschide întâlnirea anuala a episcopilor catolici orientali din Europa. Alaturi de comunitatea locala si cei 50 de episcopi catolici orientali, vor participa prin interventii si Cardinalul Leonardo Sandri, Prefectul Congregatiei pentru Bisericile Orientale, Cardinalul Angelo Bagnasco, Presedintele CCEE si Excelenta Sa Emil Paul Tscherrig, Nuntiul Apostolic în Italia.
Întâlnirea se desfasoara în acest an la Lungro (Italia) la invitatia Preasfintiei Sale Donato Oliverio, Episcopul Eparhiei de Lungro a italo-albanezilor din Italia Continentala.

„Cu cât bisericile noastre catolice orientale vor fi ele însele, cu atât mai patrunzatoare vor fi marturiile noastre. Cu cât mai vizibila este apartenenta noastra la Orientul Crestin, mai complementara si mai fructuoasa va fi complementaritatea noastra traditiei occidentale si poate face tot mai prezenta în inima Bisericii, comoara Orientului Crestin”. Acestea sunt provocarile identificate „în spiritul Conciliului Vatican II si în armonie cu codul canoanelor Bisericilor Rasaritene”, de Preasfintia Sa Donato Oliverio, episcop al Eparhiei de Lungo al italo-albanezilor din Italia Continentala, explicând obiectivele întâlnirii care se deschide dupa-amiaza aceasta la Lungro.

„Aceasta întâlnire în pregatirea primului centenar al Eparhiei (13 februarie 2019) constituie un eveniment de o importanta indiscutabila, pentru ca toti liderii Bisericilor Catolice Rasaritene prezente în Europa se aduna pentru a întelege mai bine ceea ce Biserica universala asteapta de la orientalii în comuniune deplina cu Scaunul Apostolic ”. Pentru Episcopul Oliverio, „aceste întâlniri ne îmbogatesc pe noi toti si ne întaresc ca Biserici Catolice Orientale, tocmai în acest angajament de a identifica contributia noastra specifica, identitatea noastra în cadrul ecumenic, cu speranta ca acestea vor favoriza depasirea neîntelegerilor si tensiunilor”. Pentru Episcopul de Lungro, de fapt, „o constiinta si o complementaritate clara a identitatii noastre ecleziale poate facilita „situarea” exacta a catolicilor orientali în contextul ecumenic”.

Lucrarile vor continua apoi în data de 15-16 iunie, cu interventii asupra figurii episcopului, în special în unele aspecte ale noului proces de casatorie; pe diferite teme liturgice, pe reînnoirea ei în fidelitate fata de identitatea propriu-zisa a Bisericilor Catolice Rasaritene si cum este ea o reînnoire a vietii umane. Printre alte teme dezbatute vor fi cele legate de particularitatile identitatii unei Biserici Catolice Orientale; dreptul particular inter-eparhial si contributia Bisericii italo-albaneze la parcursul ecumenic.

Din partea Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolica, din România participa Preasfintiile lor: Florentin Crihalmeanu, episcop greco-catolic de Cluj-Gherla si Vasile Bizau, episcop greco-catolic de Maramures. Lucrarile întâlnirii se vor termina duminica, 17 iunie, cu celebrarea Sfintei Liturghii în Catedrala Sfântul Nicolae din Lungro.

Lista Bisericilor participante la Întâlnirea Episcopilor Catolici Orientali din Europa:

1. Biserica Italo-Albaneza din Italia (Eparhiile de Lungro si Piana)
2. Biserica de rit Bizantin-Slav din Bulgaria
3. Biserica Greco-Catolica din Belarus
4. Biserica Greco-Catolica Republica Ceha
5. Exarhatul Apostolic pentru Catolicii de rit Bizantin din Grecia
6. Biserica Greco-Catolica din Kazakhstan
7. Biserica Greco-Catolica din Muncaci
8. Biserica Greco-Catolica din România
9. Biserica Greco-Catolica din Serbia si Muntenegru
10. Biserica Greco-Catolica din Slovacia
11. Biserica Greco-Catolica din Ucraina
12. Biserica Greco-Catolica din Ungaria
13. Biserica Greco-Melchita
14. Biserica Catolica Armeana
15. Biserica Siro-Malabareza din Marea Britanie
16. Biserica Siro-Catolica din Europa