„Prin Scrisoarea Apostolica „Misericordia et misera”, publicata la 21 noiembrie 2016, la încheierea Jubileului extraordinar al Milostivirii Papa Francisc a instituit Ziua Mondiala a Saracului. Astfel în Duminica din 19 noiembrie 2017 în toata Biserica Catolica s-a celebrat pentru prima data Ziua Saracului.

La Oradea, prin membrii diferitelor Asociatii din cadrul Episcopiei Greco-Catolice, care au înteles misiunea Bisericii, si „strigatul” acestor oameni, caminele de noapte si locuitorii de la groapa de gunoi a orasului primesc periodic alimente si haine. Membrii Tertiarilor Franciscani din cadrul Manastirii Franciscane din Oradea servesc o masa calda odata pe saptamâna oamenilor care locuiesc într-un camin de noapte al orasului, membrii AGRU Parohial „Sfântul Nicolae” în fiecare a doua joi a lunii, iar elevii Liceului „Don Orione” din Oradea de doua ori pe luna duc mâncare si haine oamenilor care locuiesc în baraci improvizate la groapa de gunoi a orasului. Caritas Eparhial Oradea ofera zilnic la Centrul „Maria Rossa” prânzul pentru 60 de persoane nevoiase si posibilitatea de a face dus la doua zile celor care au nevoie.

Un exemplu de caritate si de daruire a avut loc si ieri, unde la doar doua ore dupa celebrarea Sfintei Liturghii, în cadrul careia Preasfintitul Virgil i-a îndemnat pe cei care pot si doresc sa ofere o portie de mâncare saracilor, multi credinciosi au adus din suflet, mâncare pentru a putea fi împartita saracilor.

Un grup format din credinciosi, preoti si seminaristi alaturi de Preasfintia Sa Virgil, au dus alimentele oamenilor de la groapa de gunoi. Dupa ce au fost împartite acestia au multumim Domnului prin recitarea rugaciunii „Tatal nostru” cu totii împreuna, ca si temelie a initiativelor concrete. Atunci când ajungi într-un astfel de loc si vezi conditiile în care acesti oameni traiesc, când vezi copilasii desculti prin noroiul din jurul baracilor improvizate vine imediat întrebarea: „de ce sunt ei aici si nu eu?”.