„Dialogul pe tema reformelor în Biserica este principalul obiectiv al scrisorii pastorale pentru Postul Mare, scrisa de catre episcopii germani si citit duminica, 13 martie 2011, în toate eparhiile germane.
Mons. Robert Zollitsch, presedintele Conferintei Episcopale Germane, a invitat credinciosii din Arhidieceza de Freiburg pentru a lua parte la procesul de dialog cu privire la viitorul Bisericii Catolice. „Perioada Postului Mare este un moment deosebit de propice pentru a evalua situatia spirituala în comunitatile noastre”, a scris Mons. Zollitsch.
Mons. Gerhard Feige (Magdeburg) si-a exprimat speranta pentru „un dialog sincer si onest”. Cardinalul Reinhard Marx (München) a subliniat necesitatea unei „dezbateri privind reformele, pentru o reînnoire spirituala” si pentru „mai mult curaj în alegerea de noi cai”, dar care sa ramâna înradacinate „în marea traditie a Bisericii si în credinta”. Mons Ludwig Schick (Bamberg), a reafirmat faptul ca Biserica trebuie sa accepte „critica justificata” si sa respinga „criticile nejustificate”, având în vedere ca „penitenta si convertirea ar trebui sa devina din nou fundamentale pentru noi, crestinii, si pentru întreaga Biserica”.
Mons. Gebhard Fürst (Rottenburg) a concluzionat în cele din urma ca „perioada anterioara Postului Mare ar putea deveni usa spirituala în procesul de dialog cu privire la reformele în Biserica”.