„O Sfânta Liturghie jubiliara, rugaciuni pentru toti binefacatorii, situatia comunitatilor crestine din Turcia, Siria, Irak si Tara Sfânta, dar si pastoratia credinciosilor rasariteni care au emigrat în Europa sunt câteva din temele care figureaza pe agenda adunarii plenare ROACO din zilele 19-22 iunie 2018. Participantii sunt primiti în audienta de papa Francisc în ultima zi de lucrari.
Începe marti si se încheie vineri, 22 iunie a.c., la Roma, cea de-a 91-a adunare plenara ROACO (Reuniunea Operelor de Ajutorare a Bisericilor Orientale). Potrivit comunicatului Congregatiei pentru Bisericile Orientale, lucrarile plenarei se desfasoara la Casa Generala a Ordinului iezuit si marcheaza împlinirea a 50 de ani de la înfiintarea ROACO.
Miercuri, 20 iunie, în biserica ”Santo Spirito in Sassia”, prefectul Congregatiei pentru Bisericile Orientale, cardinalul Leonardo Sandri, prezideaza Sfânta Liturghie ca multumire pentru rezultatele dobândite în cele cinci decenii de activitate ROACO, cerând în acelasi timp mijlocirea Fecioarei Maria pentru reusita lucrarilor din aceste zile. La celebrarea euharistica se va face o pomenire speciala a tuturor binefacatorilor, vii sau raposati, care au sustinut proiectele agentiei de ajutorare.
Pe agenda lucrarilor figureaza în primul rând situatia Bisericilor rasaritene catolice din Orientul Mijlociu, acordând o atentie speciala comunitatilor din Turcia, Siria, Irak si din Tara Sfânta. Alaturi de reprezentantii Bisericilor din aceste tari, este asteptata si interventia arhiepiscopului Paul Richard Gallagher, secretar pentru raporturile cu statele. În acelasi timp, o sesiune particulara de comunicari este dedicata situatiei ecleziale din Tara Sfânta, verificând stadiul proiectelor sprijinite cu ajutorul colectei universale din Vinerea Sfânta. Participa la aceasta sesiune de lucrari delegatul apostolic la Ierusalim, mons. Leopoldo Girelli, Custodele Franciscan al Tarii Sfinte, Fr. Francesco Patton, O.F.M., si vice-cancelarul Universitatii din Betleem, Fr. Peter Bray, din congregatia Fratii Scolilor Crestine. Demn de remarcat este faptul ca singura universitate din teritoriile statului Palestina este înfiintata si administrata de Biserica Catolica.
”Diaspora în Europa din cauza imigratiei si provocarile pastoratiei credinciosilor orientali în Europa” este tema dezbaterilor ROACO de joi, 21 iunie a.c., la care si-au anuntat participarea, printre altii, reprezentantii comunitatilor de rit bizantin, siro-malabarez, caldeu si etiopian prezente în Germania, Austria si alte tari de pe Batrânul continent. Au fost invitati la aceasta sesiune de lucrari ambasadorul Uniunii Europene pe lânga Sfântul Scaun, Jan Tombinski, si reprezentantul Departamentului pentru promovarea dezvoltarii umane integrale, mons. Silvano Maria Tomasi.
Adunarea plenara ROACO se încheie vineri, 22 iunie, cu audienta la Sfântul Parinte.

Sursa: https://www.vaticannews.va