„La Manastirea Franciscana „Adormirea Maicii Domnului” s-au comemorat marti, 1 martie 2011, trei ani de la trecerea spre cele vesnice a parintelui Damian Blajut.
Preotul Damian Blajut a fost parohul bisericii între anii 1995-2008, daruindu-se pe sine în slujirea lui Dumnezeu, a Bisericii lui Cristos, a fratilor si a credinciosilor pe care i-a pastorit.
S-a dovedit a fi un preot cu vocatie caracterizata de virtutile teologale: credinta, speranta si dragostea, precum si de sfaturile evanghelice: ascultarea, curatia si saracia. Alaturi de pr. Iosif Sabau OFMConv. si pr. Stefan Tataru OFMConv. a avut un rol important în construirea bisericii si a Manastirii Franciscane din Oradea.
În dimineata zilei de 1 martie 2008, Pr. Damian se gasea într-o scurta vizita la parintii sai, la Nisiporesti, dupa ce înainte cu doua zile participase la întâlnirea fratilor economi ai Provinciei, la Bacau. Asadar, la vârsta de doar 47 ani, Pr. Damian si-a încheiat misiunea de frate si preot pe acest pamânt.
Dupa Sfânta Liturghie de la ora 1700, celebrata de P.S.S. Virgil Bercea împreuna cu fratii franciscani, a avut loc slujba de pomenire la care au participat toti credinciosii prezenti în biserica plina, marturie a iubirii si respectului de care s-a bucurat parintele Damian. În câteva cuvinte calde si emotionante, d-na Othilia Groza, ministru al Ordinului Franciscan Secular din Oradea, a evocat personalitatea celui raposat, precizând printre altele ca a fost si îndrumatorul spiritual al O.F.S., subliniind si faptul ca este un dar pentru o comunitate sa fie pastorita de un preot cu har.
„Îl rugam pe bunul Dumnezeu sa aseze sufletul fratelui nostru preot Damian Blajut în lumea celor drepti si sa-i dea lui odihna vesnica” – a încheiat P.S.S. Virgil Bercea parastasul de pomenire. Dupa slujba, credinciosii prezenti au fost poftiti de catre parintele paroh Mihai Vatamanelu la o masa calda la demisolul bisericii.
Multumindu-i lui Dumnezeu pentru ceea ce ne-a oferit prin persoana parintelui Damian Blajut, spre binele Bisericii lui Cristos si al Ordinului Fratilor Minori Conventuali, încredintam lui Dumnezeu sufletul parintelui raposat, implorând, în rugaciune si cu speranta credintei, milostivire si îndurare.