„Parohia greco-catolica Sfânta Maria din oraselul american Dearborn, statul Michigan, a marcat la data de 17 septembrie a.c., 90 de ani în activitatea pastoral-misionara a nenumaratelor valuri de români emigrati pe partea de apus a Atlanticului.
Evenimentul a crescut în importanta prin prezenta în mijlocul comunitatii a Preasfintiei Sale John Michael Botean, condus în procesiunea dinaintea Sfintei Liturghii de catre un grup de Cavaleri ai lui Columb (Knights of Columbus „Fr. Maurice Veryser” Council 13810). Alaturi de preasfintia sa, la Sfânta Liturghie arhiereasca au concelebrat Pr. Dr. Vicar General Iuliu Muntean, Pr. Ionel Maier si subsemnatul.
Preasfintia Sa Botean – scuzându-se pentru greutatea de a expune un mesaj profund în limba româna, a transmis celor prezenti un mesaj ziditor în limba engleza pe marginea Evangheliei citite în Sâmbata de dupa Înaltarea Sfintei Cruci. A fost pusa în antiteza prezenta omului în mijlocul comunitatii crestine – atât de limitata temporal, si constanta harului inepuizabil al lui Dumnezeu ce lucreaza în fiecare generatie, pâna la sfârsitul veacurilor.
În acelasi cadru festiv, dupa celebrarea euharistica a avut loc si lansarea de carte a Pr. Dr. Petru Stînea – Istoria Bisericii Greco-Catolice Române din Statele Unite ale Americii (1903-2016), prezentarea cartii fiind facuta de catre Dl. Stefan Strajeri (autor al cartii „Românii Americani de la Marile Lacuri”) în fata unei audiente modeste, tulburata probabil de vremea tomnatica.
Ziua a continuat cu un picnic organizat de catre membrii comunitatii Sfânta Maria pentru toti cei care i-au trecut pragul cu ocazia acestei sarbatori.
––––
Primii pasii de înfiintare ai parohiei Sf. Maria au fost facuti de emigrantii greco-catolici români atrasi în sud-vestul Detroitului de catre uzinele lui Henry Ford. Acestia, în Ajunul Craciunului din anul 1924, apeleaza la preotul Alexandru Pop – parohul bisericii Sfântul Ioan Botezatorul din Detroit, sa îi ajute în organizarea unei parohii. Dupa constituirea unui „comitet de initiativa”, cererea le este aprobata de catre Michael James Gallagher, episcopul romano-catolic de Detroit, fiind înfiintata Misiunea Catolica Româna de rit bizantin din Dearborn. În Septembrie 1926 a avut loc sfintirea modestului locas de cult închinat Fecioarei Maria. Pâna în anul 1937, nevoile liturgice ale misiunii au fost administrate si de catre preotii: Liviu Fogas si Teofil Popovici.
În anul 1937, comunitatea s-a bucurat de venirea unui nou pastor: pr. George Pop, care însa va ramâne paroh pentru o scurta perioada de timp, fiind numit administrator parohial la biserica din Detroit, în locul raposatului preot Liviu Fogas. Pâna în anul 1952, pr. Pop a suplinit si misiunea Sfânta Maria, an în care Congregatia pentru Biserica Orientala din Roma îl recomanda Arhiepiscopului de Detroit pe pr. Iuliu Aron. Instalarea parintelui Aron în biserica din Dearborn, a avut loc la data de 27 Aprilie 1952, unde a ramas pâna în anul pensionarii, 1994. Dupa retragerea Pr. Aron, pâna la numirea noului paroh, serviciile religioase au fost suplinite de catre Pr. Mike Kirila (paroh în Detroit), urmat de catre: Pr. Mircea Clinet (1994-1997), Pr. Emmanuel Samayoa (1997-2000), Pr. Gheorghe Opris (2000-2014), si subsemnatul (2014-prezent).
Instalarea flagelului rosu, închiderea granitelor si sistemul de vize atât de greu acordate dupa 1989 pentru cetatenii fostului bloc comunist de catre Statele Unite, a facut ca numarul de emigranti catre tarâmul american sa scada exponential, acest lucru resimtindu-se si în rândul comunitatilor religioase. Numarul vorbitorilor de limba româna ai parohiilor de pe teritoriul american paleste cu trecerea timpului; lipsa scolilor si a educatiei în limba româna elevata a dus la pastrarea arhaismelor si regionalismelor în diversele comunitati, foarte influentate însa de cultura americana.
Ramânem optimisti fata de misiunea încredintata si cu speranta unei cât mai bune colaborari a comunitatilor românesti de pe continentul nord-american. Mai presus de stindardele acestei lumi, purtam pe umeri stindardul suprem – Crucea Domnului, întariti de Spiritul Sfânt si mijlocirea Mamei noastre ceresti.