Luni, 13 iunie 2022, a doua zi de Rusalii când biserica sărbătoreşte marea sărbătoare a Sfintei Treimi, anul acesta, în această zi de mare praznic, avem bucuria să adăugăm acestei zile încă un motiv de sărbătoare: Sfântul Anton de Padova.
Această parohie a fost încredinţată «in perpetuum» Ordinului Fraţilor Minori Conventuali din Provincia Sf. Iosif din Moldova, de către Sfântul Scaun Apostolic din Roma, prin rescriptul cu data de 16 Noiembrie 1929, No. 7260, iar Sf. Congregaţiune a «Pro Ecclesia Orientali» .
Misiunea fraţilor franciscani conventuali de la Drăgeşti, la fel ca şi întreaga Biserică Greco-Catolică, a fost suprimată de dictatura comunistă, instaurată în România, prin decretul 358 din 1 decembrie 1948.
Pentru că biserica construită de fraţii franciscani a fost confiscată, nici anul acesta nu s-a putut celebra Sfânta Liturghie acolo biserica fiind încuiată. Celebrarea liturghiei s-a desfăşurat în sala mare a Căminului Cultural din localitate. La Sfânta Liturghie a participat Pr. Ioan Borşa parohul locului care a prezidat sfânta liturghie alături de confraţii de la Oradea.
În cuvântul de învăţătură Părintele Florin Ghiulai a scos în evidenţă, exemplul şi virtuţile sfântului Anton de Padova şi ce rămâne important pentru fiecare credincios astăzi: iubirea de Dumnezeu şi de semeni.
La finalul Sfintei Liturghii s-au binecuvântat crinii şi copii. Momentul înălţător a fost răsplătit de Sfântul Anton cu haruri cereşti dar şi de credincioşii parohiei din Drăgeşti, motivaţi de părintele Ioan Borşa parohul localităţii care le-au oferit pelerinilor ajunşi la Drăgeşti o agapă fraternă.
Sfântul Anton să mijlocească pentru noi toţi harurile de care avem aşa de mare nevoie.
Pace și bine!
Sursa: Sanctuarul Eparhial Maica Domnului Oradea