„Episcopia Greco-Catolica de Oradea si Departamentul Oradea al Facultatii de Teologie Greco-Catolica a Universitatii Babes-Bolyai din Cluj-Napoca, organizeaza simpozionul international Secularizarea si Europa contemporana – particularitatile Europei Centrale si de Est. Simpozionul va avea loc în 4 si 5 martie 2011, la sediul Departamentului, str. Parcul Traian nr. 20.
La simpozion vor participa aproximativ treizeci de teologi, filosofi si istorici din România, Slovacia, Ungaria.
Persoana de contact: Ionut Popescu: 0740.084.540, ionut.popescu@ubbcluj.ro
Info plus:
Europa s-a construit pe sinteza dintre filosofia elenista, dreptul roman si culturile locale specifice populatiilor europene, prin aderarea acestora la mesajul universal al crestinismului. De-a lungul istoriei gasim aceasta sinteza în Imperiul Bizantin si la formatiunile formate dupa caderea lumii eleniste si romane astfel încât, de-a lungul secolelor, valorile crestine au format mentalitatea europenilor: Evanghelia ne învata iubirea, caritatea, solidaritatea, respectul fata de om, fundamentele familiei si nevoia de formare a spiritelor libere care gândesc si muncesc pentru propria mântuire si a celorlalti. Respectul pentru om si pentru libertatea sa a inspirat lupta pentru drepturile omului, iar acestea au permis afirmarea unui spatiu public neutru care permite convietuirea indivizilor cu credinte si religii diferite.
Astazi, câteva trasaturi fundamentale ale Uniunii Europene apartin mostenirii crestine:
a) drepturile fundamentale ale omului;
b) constiinta radacinilor crestine ale patrimoniului spiritual al popoarelor europene;
c) reglementarea raporturilor dintre Biserica si Stat, încredintate dreptului national al fiecarui stat în cadrul principiului libertatii religioase.
Globalizarea pune în discutie validitatea acestor principii, iar Europei îi aduce o provocare specifica, rediscutarea legaturii dintre specificul si universalismul identitatii europene.