„”Suntem frati si surori în Cristos. Ceea ce ne uneste este mai mult decât ceea ce ne desparte”: papa Francisc l-a primit cu aceste cuvinte în audienta pe patriarhul Bisericii ortodoxe etiopiene (tewahedo) Abuna Matthias I, cu ocazia primei sale vizite la Roma. Este a doua întâlnire a papei Francisc cu un patriarh ortodox în mai putin de o luna, dupa dialogul de la Havana, în Cuba, cu patriarhul Kirill al Bisericii ortodoxe ruse.
Vizita efectuata de patriarhul Bisericii ortodoxe etiopiene, a remarcat Pontiful în discursul sau, ”întareste legaturile fraterne care unesc deja Bisericile noastre”. Papa a evocat cu gratitudine vizita patriarhului precedent etiopian, Abuna Paulos, la Sfântul Ioan Paul al II-lea în 1993 si la papa Benedict al XVI-lea în 2009. Cu aceeasi ocazie, pontiful de origine germana îl invitase pe Abuna Paulos sa vina din nou la Roma, în octombrie 2009, pentru a lua cuvântul în plenul celei de-a doua adunari speciale pentru Africa a Sinodului Episcopilor. ”În Biserica primara”, a subliniat papa Francisc, ”era o practica obisnuita ca o Biserica sa-si trimita reprezentantii sai la sinoadele celorlalte Biserici”. Sfântul Parinte a remarcat faptul ca din 2004 Biserica catolica si Bisericile ortodoxe rasaritene au cautat împreuna sa aprofundeze comuniunea lor prin intermediul dialogului teologic sprijinit de Comisia mixta internationala.
Papa Francisc: ”Suntem fericiti sa constatam participarea din ce în ce mai mare a Bisericii ortodoxe etiopiene Tewahedo la acest dialog. În decursul anilor, Comisia a analizat conceptul fundamental de Biserica-comuniune, înteleasa ca participare la comuniunea dintre Tatal si Fiul si Duhul sfânt. În acest fel, am descoperit ca avem aproape toate în comun: o singura credinta, un singur Botez, un singur Domn si Mântuitor, Isus Cristos”.
”Suntem uniti în virtutea Botezului, care ne-a încorporat în unicul Trup al lui Cristos”, a continuat Sfântul Parinte. ”Suntem uniti gratie diverselor elemente comune ale bogatelor noastre traditii monastice si practici liturgice. Suntem frati si surori în Cristos. Cum s-a observat de mai multe ori, ceea ce ne uneste este mult mai mare decât ceea ce ne desparte”.
Referindu-se mai departe la suferintele la care crestinii sunt supusi în zilele noastre în diferite tari, papa Francisc a spus ca acestea au facut în asa fel încât ”crestinii, de altfel despartiti în multe privinte, s-au apropiat mai mult unii de altii”.
Papa Francisc: ”Dupa cum varsarea sângelui martirilor a devenit samânta de noi crestini în Biserica primara, tot la fel astazi sângele unui numar atât de mare de martiri din toate Bisericile devine samânta de unitate a crestinilor. Martirii si Sfintii din toate traditiile ecleziale sunt deja una în Cristos; numele lor sunt înscrise în unicul «martyrologium» al Bisericii lui Dumnezeu. Ecumenismul martirilor este un îndemn adresat noua, aici si acum, de a parcurge împreuna drumul catre o unitate tot mai deplina”.
Recunoscând ca Biserica ortodoxa etiopiana este o Biserica a martirilor înca de la începutul existentei, papa Francisc a spus ca credinciosii acestei Biserici sunt si astazi supusi ”unei violente devastatoare împotriva crestinilor si a celorlalte minoritati din Orientul Mijlociu si în unele tari din Africa”.
Papa Francisc: ”Nu putem sa ne eschivam de la a cere, înca o data, celor care detin soarta politica si economica a lumii, sa promoveze o coexistenta pasnica bazata pe respectul reciproc si reconciliere, pe iertarea reciproca si solidaritate”.
Cât priveste colaborarea crestinilor în domeniul social, Sfântul Parinte a spus ca ”exista un amplu spatiu pentru colaborare între Biserici în favoarea binelui comun si salvgardarea creatiei si nu ma îndoiesc de disponibilitatea Bisericii catolice din Etiopia de a lucra împreuna cu Biserica ortodoxa Tewahedo”. Printre domeniile evidentiate, se numara eforturile de ameliorare a conditiilor de viata ale populatiei, constructia unei societati tot mai juste, bazata pe statul de drept si pe respectul pentru rolul femeii, precum în lupta cu problema lipsei de apa, cu repercusiunile sociale si economice ale acesteia.
În fine, papa Francisc si-a exprimat speranta ca aceasta întâlnire sa marcheze începutul unui nou anotimp de ”prietenie fraterna” între cele doua Biserici, ”constienti ca istoria a lasat o povara de neîntelegeri dureroase si de neîncredere pentru care cerem iertarea si vindecarea lui Dumnezeu”.
Papa Francisc: ”Duhul Sfânt sa continue sa ne lumineze si sa ne calauzeasca spre întelegere si pace, alimentând în noi speranta în ziua în care, cu ajutorul lui Dumnezeu, vom fi uniti în jurul altarului Jertfei lui Cristos, în plinatatea comuniunii euharistice”.
Sursa:http://ro.radiovaticana.va