„Preotii greco-catolici din Spania, Radu Bokor (Alicante), Claudiu Sferle (Calahorra), Calin Bagacian (Leon), Vasile Buda (Madrid) si Pr. Vasile Nistor (Cluj) au fost prezenti marti, 22 februarie 2011, la sediul Conferintei Episcopale Spaniole unde, anglicanii si catolicii au facut oficiala recunoasterea reciproca a validitatii Botezului în ambele confesiuni.
Conferinta Episcopala Spaniola, reprezentata de Episcopul Adolfo Gonzalez Montes de Almeria, presedintele departamentului ecumenic al Conferintei Episcopale Spaniole si Episcopul Carlos Lopez Lozano din partea Bisericii Reformate Episcopale Spaniole, au semnat marti, 22 Februarie, o declaratie prin care recunosc botezul comun într-o singura Biserica a lui Dumnezeu. Declaratia este valida doar pe teritoriul Spaniei.
Prin aceasta declaratie se manifesta acordul existent ca „Botezul crestin se realizeaza prin apa si Spiritul Sfânt”. Declaratia nu se pronunta asupra diferentelor de credinta privind natura sacramentala a Confirmarii (Mirului). „Aceasta diferenta nu afecteaza recunoasterea sacramentalitatii Botezului si administrarea sa valida”, se spune în document. Aceasta recunoastere reciproca a „unicului Botez”, impuls al miscarii ecumenice, „manifesta în acelasi timp faptul ca toti cei botezati în numele lui Cristos, sa traiasca ca si crestini în demnitatea comuna a botezului si sa fie recunoscuti ca membri ai Bisericii”.
La eveniment au mai fost prezenti: Episcopul Romano-Catolic Casanova de Vic, Rev. Don Carlos de Francisco Vega, Directorul Departamentului pentru Dialog Intereligios al Conferintei Episcopale si delegatiile pentru ecumenism din Spania.