„Editura Polirom si Departamentul Oradea al Facultatii de Teologie Greco-Catolica din cadrul UBB – Cluj-Napoca anunta lansarea volumului: Ce este un lucru?, care reuneste texte ale unora dintre cei mai importanti teologi si filosofi ai Evului Mediu (Boethius, Gilbertus Porretanus, Avicenna, Averroes, Siger din Brabant, Dietrich din Freiberg si William Ockham) care au dezbatut raportul dintre fiinta si esenta.
Volumul va fi prezentat de conf. univ. dr. Alexander Baumgarten, la sediul Departamentului (Parcul Traian nr. 20), vineri 4 martie 2011, de la ora 18:30.
„Volumul prezinta una dintre cele mai importante si mai interesante dispute ale filosofiei medievale, legata de temele latine ale ontologiei si de raportul dintre trei concepte principale: fiindul (ens), fiinta (esse) si esenta (essentia). Urmarind de-a lungul mai multor secole si la nivelul întâlnirii mai multor culturi medievale transmiterea, transformarea si dezbaterea asupra problemelor ontologiei, am încercat sa redau cele mai semnificative momente ale articularii acestei dispute în cultura filosofica medievala latina” (Alexander Baumgarten).