„S-au tinut sâmbata, 22 ianuarie 2011, la Sanctuarul din Motta di Livenza (TV), o serie de întâlniri cu caracter ecumenic cu ocazia Saptamânii de Rugaciune pentru Unitatea Crestinilor.
La aceste întâlniri a fost prezent si Protopopiatul Triveneto cu doua interventii: începând cu orele 16.00 prin cuvântul Pr. Vasile Barbolovici la conferinta cu tema: „Frângerea pâinii în speranta. Dialogul ecumenic dintre Biserica Catolica de rit oriental si Bisericile Ortodoxe” si, începând cu orele 18.00, prin celebrarea Sfintei Liturghii în rit „greco-catolic”, concelebrata de o parte din preotii protopopiatului.
Parintele Vasile, în omilia sa, a prezentat tema celei de cincea zi a Saptamânii de Rugaciune pentru Unitatea Crestinilor, focalizând al treilea element al unitatii: „frângerea pâinii”, care apoi ne uneste în speranta. „Unitatea noastra – a subliniat parintele – merge dincolo de Sfânta Împartasanie, trebuie sa includa justa atitudine etica catre persoana umana si spre întreaga comunitate. Biserica din Ierusalim ne recomanda noua crestinilor sa ne unim în frângerea pâinii astazi, pentru ca o biserica divizata nu poate sa se pronunte cu autoritate asupra unor chestiuni privitoare la justitie si pace”.
La Sfânta Liturghie, care a înlocuit-o pe cea din orarul ordinar al manastirii, au participat foarte multi credinciosi, în special italieni, curiosi sa cunoasca ritul bizantin dar si români dornici sa viziteze Sanctuarul „Madonna dei Miracoli”.
Conventul, unul din cele mai renumite din nord-estul Italiei, a fost fondat în 1510, dupa aparitia Sfintei Fecioare Maria catre Giovanna Cigana. Manastirea a fost restaurata în 1958, de atunci centru al cultului marian. An de an, mii de persoane viziteaza Sanctuarul pentru a se ruga Sfintei Fecioare Maria si sa-i ceara ajutorul.
Ne unim si noi în rugaciune cu aceste persoane pentru a cere mult dorita unitate printre crestini si pacea care lipseste în multe colturi ale lumii.

Pr. Raimondo Salanschi