La invitația Preasfinţitului Părinte Virgil Bercea, Episcopia Greco-Catolică de Oradea a primit vizita de lucru de la Arhiepiscopia de Viena a Părintelui Josef Weismayer și a Mons. Franz Schuster de la Comisia de Proiecte, prin care Eparhia noastră a primit subvenții pentru proiectele de infrastructură pastorală.

În după-amiaza zilei de 27 octombrie, oaspeţii austrieci au vizitat Centrul Istoric al Municipiului Oradea. Între vizite a fost inclusă și vizitarea Catedralei Greco-Catolice „Sfântul Nicolae”, Liceul Greco-Catolic ”Iuliu Maniu”, Biserica Ortodoxă cu Lună și alte edificii.

Luni, 28 octombrie, vizita a continuat la Marghita, unde a fost vizitată familia Părintelui Liț Demian Gheorghe și biserica parohială în stadiul de renovare exterioară. Drumul a continuat spre Șimleul Silvaniei, unde delegaţia a fost întâmpinată de Părintele protopop Nicolae Bodea. Au urmat, succesiv, vizitarea parohiilor Bădăcin, Plopiș, Făget, Valcău de Jos, Marca, Porți, Poiana.

Programul de marți, 29 octombrie, a cuprins vizitarea parohiilor Salonta, Tinca, Holod şi Vintere. În aceeaşi zi, în Catedrala Greco-Catolică a fost celebrată Sfânta Liturghie de către Preasfinția Sa Virgil Bercea. La acest oficiu divin a fost hirotesit prelatul dr. Josef Weismayer întru iconom stavrofor, ca semn de mulțumire pentru tot ceea ce Comisia de Proiecte a Arhiepiscopiei de Viena a făcut, face și sperăm că va mai face pentru proiectele noastre eparhiale.

Miercuri, 30 octombrie, a fost vizitată Bazilica Romano-Catolică din Oradea, din nou Liceul Greco-Catolic și Complexul Seminarului. Vizita s-a încheiat cu prânzul luat împreună cu episcopul Virgil Bercea. A avut loc un dialog despre cele vizitate, au fost exprimate impresiile foarte bune pe care le-au primit oaspeții noștri, fiind foarte impresionați de tot ceea ca au vizitat și de ospitalitatea Episcopiei, ospitalitatea românească.

Mii de mulțumiri tuturor de la noi, preoților și familiilor lor și laicilor, credincioșilor.. Mulțumiri comunității de Franciscani Conventuali, care au asigurat cazarea oaspeților. Mulțumiri deosebite pr. Gavril Buboi care ne-a pus la dispoziție mijlocul de transport pe teritoriul Eparhiei și administratorului Liceului Greco-Catolic subdiaconul Bogdănel Timoș care a condus vehiculul și a făcut peste tot fotografii, care a contribuit enorm de mult la reușita derulării vizitei. Mulțumiri și pr. administrator Eduard Constantin Roman. Mulțumiri și comunității Seminarului Teologic Greco-Catolic, pr. rector Anton Cioba, seminariștilor pentru participarea și cântările la Liturghia din 29 octombrie, cât și secretarului episcopal subdiaconul Eugen Ioan Ivuț pentru tot. Mulțumiri pr. protopop Aurel Hendea care a ajutat transportul oaspeților de la Viena la Oradea și înapoi. A fost un efort deosebit. Mulțumiri se cad a se aduce conducerii Eparhiei, Preasfințitului Părinte Virgil și părintelui vicar general Mihai Vătămănelu, cât și oaspeților pentru că au acceptat să ne viziteze proiectele noastre.

Pentru buna colaborare şi petrecerea unui timp de rodnică împărtăşire se cuvine laudă lui Dumnezeu, mulţumiri tuturor celor care au susţinut, prin colaborarea lor, buna desfăşurare a acestei preţioase vizite pentru comunităţile Eparhiei de Oradea.

Subdiacon mag. Eugen Ioan Andrei Clintoc

Responsabil proiecte și persoana de contact cu Austria