Curtea de Apel Alba Iulia confirma anularea irevocabila a autorizatiei care a permis construirea „Cathedral Plaza”

Curtea de Apel Alba-Iulia a constatat si confirmat, printr-o hotarâre pronuntata în data de 19.01.2011, ca decizia nr. 1025/2009 a Curtii de Apel Ploiesti, prin care fusesera admise recursurile Primarului sectorului 1 al Municipiului Bucuresti si ale beneficiarului autorizatiei constructiei autointitulate „Cathedral Plaza”, este desfiintata irevocabil.
Reamintim ca prin decizia nr. 1989/2010, Curtea de Apel Suceava a admis cererea de revizuire a Arhiepiscopiei Romano-Catolice Bucuresti, a desfiintat decizia anterioara a Curtii de Apel Ploiesti si, în rejudecare, a respins cele doua recursuri, formulate de Primarul sectorului 1 si beneficiarul autorizatiei constructiei autointitulate „Cathedral Plaza”, cu consecinta mentinerii sentintei civile nr. 122/2009 a Tribunalului Dâmbovita, prin care era anulata autorizatia de constructie.
Contrar afirmatiilor beneficiarului si unor informatii aparute în mass media, solutia Curtii de Apel Alba-Iulia, prin care s-a constatat ca cererea de revizuire a deciziei de la Ploiesti a ramas fara obiect, nu confirma sub nicio forma valabilitatea autorizatiei, ci, dimpotriva, întareste solutia pronuntata de Curtea de Apel Suceava, si anume anularea irevocabila a autorizatiei de construire a „Cathedral Plaza”.
„Curtea de Apel Alba-Iulia a considerat ca hotarârea Curtii de Apel Suceava reprezinta dovada necesara si suficienta privind anularea irevocabila a autorizatiei de construire. Societatea Millennium Building Development este beneficiara unei autorizatii nelegale, adica nule, iar constructia edificata ilegal afecteaza protectia Catedralei Sf. Iosif si a Palatului Mitropolitan, valori de cultura, arta si istorie nationala si universala, parte a patrimoniului european. Trebuie ca aceasta ingerinta brutala în peisajul construit al centrului istoric al Capitalei sa dispara. Bucurestiul nu îsi poate permite sa ramâna în afara valorilor europene numai pentru a da satisfactie unor grupuri de interese care contesta existenta noastra si formele de reprezentare a Bisericii Catolice din România, valorificand slabiciunile autoritatilor locale”, a declarat secretarul eparhial al Arhiepiscopiei Romano-Catolice, Pr. Gabriel Popa.
Arhiepiscopia Romano Catolica asteapta actiuni concrete ale Municipalitatii pentru începerea dezasamblarii constructiei ilegale si a eliberarii domeniului public pe care aceasta îl ocupa.