„Cu ocazia încheierii anului dedicat preotiei, în catedrala „Sfântul Nicolae” din Oradea a fost celebrata vineri, 25 iunie 2010, Sfânta Liturghie de catre Preasfintitul Virgil Bercea, împreuna cu 134 de preoti din Eparhia de Oradea.
Chiar înainte de începerea Sfintei Liturghii Preasfintitul Virgil a spus: „Împreuna cu Sfântul Pavel va îmbratisez pe fiecare si va multumesc pentru tot ceea ce faceti în slujba Domnului”. Apoi a binecuvântat crucile pectorale pe care le-a daruit preotilor cu aceasta ocazie, în semn de amintire a acestui an sacerdotal.
Facând referire la evanghelia zilei, Preasfintitul a amintit misiunea preotilor: „Voi sunteti rodul acestei semanaturi. Biserica îi multumeste lui Dumnezeu pentru acest dar care sunteti dumneavoastra, preotii. Biserica îsi pune speranta în voi si asteapta de la voi ca sa iubiti sfintenia si binele. Prin voi si prin Biserica fiecare credincios îl poate întâlni pe Hristos pentru a primi viata vesnica. Preotul este un om al rugaciunii, preotul trebuie sa se roage pentru el si pentru cei care îi sunt încredintati pastoririi. Prin rugaciune preotul ajunge la Hristos. Preotul este purtator al crucii sale si al crucii altora”. În legatura cu harul preotesc, Preasfintia Sa a spus: „Preotul primeste harul de a-L aduce pe Hristos pe altar. Preotului îi este dat trupul si sângele lui Hristos. Preotul îi umple de mântuire si spirit pe cei care îi sunt încredintati lui”.
În încheierea cuvântului sau, Preasfintitul l-a rugat pe Bunul Dumnezeu sa reverse mila Lui peste noi si sa ne întareasca în credinta.
Încheierea anului sacerdotal a avut loc la Roma în data de 11 iunie a. c. în prezenta Sfântului Parinte Papa Benedict al XVI-lea, moment la care au participat si 6 preoti din cadrul Eparhiei de Oradea.