„Sâmbata, 26 iunie 2010, în localitatea Plopis, judetul Salaj, a avut loc întâlnirea preotilor din Protopopiatul de Simleu. Evenimentul a fost organizat cu sprijinul preotului paroh Ioan Pavel Santa si al credinciosilor parohiei „Adormirea Maicii Domnului” din Plopis.
Întâlnirea a fost una inovatoare întrucât, pentru prima data, preotii casatoriti au fost însotiti de sotii si copii. Întâlnirea a început cu Sfânta Liturghie, la care a participat un sobor de 14 preoti ai Protopopiatului Simleu-Silvaniei, domnul primar Nicolae Criste, reprezentanti ai autoritatii locale, membrii consiliului parohial si numerosi credinciosi din parohia Plopis.
Cuvântul de învatatura a fost rostit de catre parintele protopop Nicolae Bodea, care a insistat asupra importantei colaborarii si a comuniunii în Biserica între diferitii exponenti de actiune: pe de o parte între preot si credinciosi în cadrul parohiei, dar si între preoti la nivelul unitatii administrative a protopopiatului, precum si între familiile acestora. De asemenea, a rostit o scurta reflectie Parintele Vicar Foraneu al Silvaniei, Gheorghe Turcas, care a conturat ideea legata de statutul sotiei preotului în Biserica Greco-Catolica, dând exemple de familii de preoti din perioada prigoanei comuniste care în ciuda dificultatilor cauzate de apartenenta religioasa, nu au renuntat la credinta catolica.
Dupa Sfânta Liturghie preotii si sotiile lor s-au retras pentru întâlnirea privata care a început prin meditarea unui text din Epistola catre Coloseni asupra iubirii, rabdarii, iertarii, dragostei, întelegerii, unitatii, daruirii. La rugamintea preotilor prezenti, sotia Parintelui Vicar Foraneu, doamna Florica Turcas, a expus o marturie impresionanta despre experienta de 36 de ani în calitate de sotie de preot. Domnia sa a detaliat unele aspecte foarte pragmatice si concrete la care o sotie de preot trebuie sa acorde maxima importanta în ce priveste relationarea în familie, educatia si responsabilizarea copiilor preotilor, importanta autoformarii si a formarii continue, exigente de natura profesionala, exercitiul rugaciunii, relationarea cu credinciosii, s.a.
De asemenea, s-a conturat dorinta comuna a perseverarii si aprofundarii întâlnirilor între familiile preotilor si s-a nascut ideea întrajutorarii între sotiile de preoti cu ocazia manifestarilor reciproce existente în fiecare parohie.
Evenimentul s-a încheiat cu o agapa frateasca specifica locului pentru care adresam si pe aceasta cale cele mai sincere multumiri organizatorilor!