„Ziua de 13 iunie a fost o zi importanta în viata comunitatii din Valea lui Mihai. Solemnitatea zilei a fost data de Prima Cuminecare, dar si de primirea moastelor Sf. Anton de Padova.
Un grup de 4 copii au primit Prima Cuminecare, s-au împartasit solemn si constient pentru prima data cu Trupul si Sângele lui Isus, oferit întâi la Botez. Emotiile lor au fost evidente si de înteles. Dupa recitarea Rozarului de catre Reuniunea Mariana a început procesiunea de intrare în glasul clopotelor si al Doxologiei. Copiii au înaintat acompaniati de Sfântul Anton, spre Cel pe care l-au cunoscut prin cateheza, calcând pe covor de flori si îmbratisati de privirile calde ale celor prezenti, apoi au asteptat nerabdatori, în locul lor de cinste, momentul primirii mult asteptate a lui Isus. S-au împartasit cu mare bucurie în glasul cântarii „Sunt copil Isuse” cântat de un grup de copii de la Gradinita, pregatiti în colaborare cu doamnele educatoare Rebeles, Oancea si Todutiu.
Bucuria comunitara a fost data si de praznuirea Sf. Anton de Padova. Chiar daca el este un sfânt al Bisericii Catolice de rit roman (romano-catolic) a ajuns sa fie foarte cunoscut, cinstit si apelat de catre crestinii de pretutindeni, datorita minunilor sale, pe când era în viata, si acum datorita mijlocirii sale la Dumnezeu. Acest sfânt, invocat conform devotiunilor romane ca protectorul copiilor, ajutorul bolnavilor, sprijinitorul saracilor, fauritor de pace, ocrotitorul familiilor, ajutor în aflarea lucrurilor pierdute, s.a. nu înceteaza sa mijloceasca cu succes rugaciunile celor care îl cinstesc cu inima curata si sprijina la rândul lor pe fratii cei mai mici. Aceasta pietate fata de el, imprimata de mult si în sufletele enoriasilor greco-catolici, nestearsa nici de epurarile anilor 1948-1990 (si astazi sunt prezente în nisele discrete ale unor biserici actual ortodoxe – înca neretrocedate – statui care îl reprezinta) continua si astazi sa aduca roade. Devotiunea noastra saptamânala de marti a gasit rasplatire prin primirea pentru o zi a moastelor (ex ossibus) Sf. Anton de Padova de la fratii franciscani de la Carei.
Atributul de „Sfântul lumii întregi” si-a gasit motivatia pe deplin în aceasta zi si la noi. Biserica s-a aratat a fi neîncapatoare pentru credinciosii prezenti, si de alte confesiuni, care au venit cu multumiri si cerinte în fata Sf. Anton. A fost o bucurie sa aduci în fata Sfântului (care s-a învrednicit sa îi apara Isus în brate, sub chip de copil) cca. 40 de copii pentru a primi binecuvântarea prin mijlocirea sa, în calitate de Protectorul copiilor.
Dupa celebrarea Sfintei Liturghii si oficierea devotiunilor de binecuvântare a copiilor si sfintire a crinilor, credinciosii uniti în legatura iubirii au iesit pasind în lumina credintei si cu bucuria si siguranta sperantei în ocrotirea lui Dumnezeu.
Bucuria noastra se datoreaza întâi acestei cuminecari solemne prin care copiii s-au unit cu Isus. Aceasta marcare solemna a primei cuminecari constiente a copiilor ajunsi la vârsta ratiunii, obicei al Bisericii noastre Greco-Catolice, este necesara si are o valoare inestimabila. Copii de alta confesiune si-au exprimat la rândul lor uimirea si dorinta Cuminecarii, data fiind lipsa marcarii sale în alta confesiune, mai putini parintii constienti de alternativa bisericii noastre (în general) dar lipsiti, în obscuritatea prejudecatilor, de curajul unei optiuni existentiale si unui pas mântuitor.
Ne bucuram ca am avut posibilitatea crearii acestui context de fraternitate si spiritualitate în Biserica noastra. Tuturor pace si har.