„„Crucea blând El o primeste, si la Golgota porneste”.
Vinerea Mare din acest an a fost o zi deosebita pentru micul sat Gruilung. În sat mai sunt circa 40 de case cu oameni care apartin la patru culte religioase. Parohia Greco-Catolica a luat fiinta în anul 1860. Dupa 1900 un localnic reîntors din SUA a înfiintat comunitatea baptista. Autoritatile de dupa anul 1948 au interzis Biserica Greco-Catolica si, punând în locul calugarilor franciscani care pastoreau la Gruilung, Calea Mare, Dicanesti si Dragesti, pe preotii ortodocsi, a facut ca în Gruilung sa fie trei culte. Dupa anul 1960, poate si datorita faptului ca preotul ortodox pastorea în trei parohii (celebrând tot a treia duminica sfânta liturghie) a facut ca în sat sa se formeze o alta comunitate, cea penticostala. Acest lucru a facut, ca în anul 1992 când credinciosii greco-catolicii au ales revenirea la Biserica caruia i-au apartinut pâna în 1948, în sat sa functioneze cele patru culte.
DAR… a venit VINEREA MARE a A.D. 2010, când suntem chemati sa participam la Prohodul Domnului. La propunerea preotului greco-catolic, credinciosii baptisti, greco-catolici, ortodocsi si penticostali au ACCEPTAT ca înainte de acest ritual, sa parcurga ÎMPREUNA „CALEA CRUCII”.
S-a pornit din lacasul de cult a comunitatii baptiste – sa ne amintim ca viata de crestin începe cu Botezul. Aici, preotul greco-catolic a prezentat mai întâi o scurta istorie a devotiunii Caii Crucii, apoi reprezentantul comunitatii baptiste, domnul Hodut Ioan, a adresat un mesaj de salut si a citit meditatia pentru Statiunea întâi. Participantii au strabatut ulita satului, trecând pe lânga cladirea scolii (închisa, din lipsa de elevi) îndreptându-se spre casa de rugaciune a comunitatii penticostale, retraind primele noua Starii ale Caii Crucii. Statiunea X am meditat-o la comunitatea penticostala (Pentecoste – Ziua Cinzecimii sau Pogorârea Spiritului Sfânt). Se cuvine sa amintim ca al doilea sacrament este Mirul (când primim „Pecetea Spiritului Sfânt”). La încheierea Starii a X-a reprezentantul comunitatii domnul Morar Ioan a adresat un salut si a prezentat o scurta meditatie biblica. Ultimele statiuni s-au desfasurat în drum spre Biserica Greco-Catolica. Mentionam ca accesul spre biserica greco-catolica si casa de rugaciune penticostala este un drum nepietruit care la cea mai mica ploaie sau pe timp de iarna îl face inaccesibil mijloacelor de transport, cu exceptia trasurilor (chiar si cu tractorul se evita folosirea lui).
Precedând Prohodul Domnului, Calea Crucii s-a încheiat la comunitatea greco-catolica care în acest are bucuria de a sarbatorii împlinirea a 150 de ani de existenta a parohiei si a 80 de ani de la ridicarea bisericii cu hramul „Nasterea Sf. Maria” ctitorie a calugarului franciscan pr. Ion Gârleanu. Reamintim ca si „Biserica din deal” din Calea Mare si din Dicanesti care sunt folosite de ortodocsi sunt tot ctitorii a aceluiasi pr. Ion M. Gârleanu.
Parcurgând împreuna Calea Crucii s-a vazut ca sunt multi crestini ar dori sa vada „Camasa lui Hristos” întreaga asa cum o doreste Mântuitorul – CA TOTI SA FIE UNA, însa, dezbinarea se produce usor, pe când UNITATEA cere eforturi deosebite din partea oamenilor, mai ales atunci când sunt atât de multi care se leaga de greselile din trecut a Bisericii, sau mai corect, a crestinilor care si-au încheiat chiar cu secole în urma viata pamânteasca si s-au întors la Casa Tatalui Ceresc. Sunt atât de multi în timpul pe care îl traim care se folosesc de Cuvintele Evangheliei pentru a dezbina, sau a mentine dezbinarea între crestini, si nu vor sa foloseasca cuvintele Mântuitorului: „Porunca noua dau voua: Sa va iubiti unul pe altul. Precum Eu v-am iubit pe voi, asa si voi sa va iubiti unul pe altul. Întru aceasta vor cunoaste toti ca sunteti ucenicii Mei, daca veti avea dragoste unii fata de altii” (Ioan 13,34-35). Calea Crucii ne-a reamintit ca Jertfa de pe Cruce a Mântuitorului a fost pentru totii, iar noi suntem datori sa „Nu judecati, ca sa nu fiti judecati. Caci cu judecata cu care judecati, veti fi judecati, si cu masura cu care masurati, vi se va masura” (Matei 7, 1-2).
Multumind Sfintei Treimi si Mamei Mântuitorului, „îti oferim aceasta Cale a Crucii, pe care am savârsit-o întru amintirea Sfintelor Tale Patimi pentru … ca stie Tatal vostru de cele ce aveti trebuinta mai înainte ca sa cereti voi de la El” (Matei 6,8). Amin.
Cu speranta în inimi ca acest parcurs a CAII CRUCII v-a fi un început pe drumul comuniunii depline, ne bucuram cu toti de minunatul mesaj pascal:
HRISTOS A ÎNVIAT!
ADEVARAT A ÎNVIAT!