„Duminica Coborârii Spiritului Sfânt a fost o ocazie de bucurie speciala pentru credinciosii Parohiei „Sfintii Trei Ierarhi” din Beius, în special pentru un grup de copii.
Sarbatoarea primirii Spiritului Sfânt de catre apostolii si ucenicii lui Isus aflati în rugaciune în acel mic si umil cenacol, care s-a aratat vrednic si cuprinzator al prezentei dumnezeiesti, a fost traita si actualizata cu mare bucurie în sufletele celor care s-au unit, de asemenea, în „cenacolul parohial” – biserica comunitatii. Un grup de zece copii au avut ocazia de a-L întâlni solemn, prin imboldul Spiritului Sfânt calauzitor, pe însusi Isus, aflat în Preasfântul Sacrament al Euharistiei.
Momentul Împartasaniei Solemne a fost ales dintr-un motiv si simbolism teologic: acesti copii pe care Tatal i-a adoptat ca „fii si fiice” în Taina Botezului, sunt calauziti spre Fiul de catre Spiritul Sfânt, primit în Taina Mirului. Pe acel Hristos, pe care l-au primit gângurind în bratele nasilor de botez, ei Îl primesc acum din nou vrednici, constienti si pregatiti sub chipul Pâinii Sfinte. În ei si prin ei, prin lucrarea Spiritului se manifesta Biserica.
Spiritul le-a oferit darurile Sale, luminându-le cugetele spre a-L cunoaste pe Dumnezeu. Surorile Minime ale Reginei Purgatorului, Antonella si Maria, au transmis adevarurile de credinta si îndrumarile morale acestor copii în decursul ale multor întâlniri care s-au derulat câteva luni. Asistati spiritual de catre preotii din parohie, Zorel si Iosif, ele au sfârsit calauzirea lor, înfatisând aceste suflete, pentru prima data, în fata milostivirii divine manifestate deplin în Taina Spovezii. Dupa o cercetare a cugetului împlinita la biserica, în ajunul sarbatorii, copiii au pasit curiosi si curajosi spre scaunele de spovada, unde preotii îi întâmpinau cu blândete, încercând a-L înfatisa în ei, cât mai evident, pe acel Hristos, „în persoana” caruia ei îsi împlinesc misiunea spirituala.
Duminica dimineata, ritmati de dangatul solemn al clopotului, copiii au pornit în procesiune de la oratoriul „Episcop Ioan Suciu” spre biserica. Liturghia a fost celebrata de preotii protopop Zorel Zima si Iosif Slobodnic, alaturi de ipodiaconul Valentin Ilea. ”Îl veti primi în sufletele voastre pe Isus. Pastrati-L în inima voastra ca pe un prieten bun, prin iubire ascultându-L si împlinid binele la care El va cheama” a fost îndemnul adresat copiiilor de catre parintele Zorel, care nu a ezitat sa-i atentioneze: „Azi sarbatorim coborârea Spiritului Sfânt asupra apostolilor si ucenicilor care se aflau uniti în acel cenacol. Spiritul coboara si asupra voastra care, asemenea lor, sunteti uneori retrasi, fricosi si ascunsi. Si voi sunteti chemati chemati de Isus sa iesiti cu curaj în lume, lumea voastra: biserica, familia, scoala, strada si parcul cu amici si sa va comportati cu iubire, respect, iertare reciproca, rabdare, pentru ca astfel sa îl marturisiti si voi pe Isus, asemenea apostolilor”.
Emotiile si bucuria au cuprins nu doar sufletele copiiilor, ci si pe toti cei prezenti. Cu adevarat, o sarbatoare crestina nu doar aniverseaza un eveniment anume, o interventie divina în istoria omenirii, ci chiar actualizeaza momentul salvific. Spiritul s-a aratat prezent cu adevarat în sufletele tuturor… am trait în solemnitatea liturgica pe deplin familiaritatea si unitatea bisericii. Sub privirile pline de dragoste ale familiilor lor si ale credinciosilor prezenti, în mâna cu darurile primite si cu spicele de grâu binecuvântate spre aducere de roade sufletesti si trupesti, alaiul „celor îmbracati în alb”, în suflet si pe trup, s-a reîntors în oratoriu unde au fost primiti cu o „agapa dulce” de catre membrele Reuniunii mariane parohiale.
Pe acesti copii hraniti cu Pâinea Vietii, alaturi de ei si pe noi pe toti, Spiritul Sfânt sa ne conduca pe drumul împlinirii sufletesti.