„În perioada 28-30 aprilie se desfasoara la Oradea simpozionul international intitulat Teologie si spiritualitate în operele Sfintilor Vasile cel Mare si Grigore din Nazians, în organizarea Episcopiei Române Unite cu Roma, Greco-Catolica de Oradea si a Departamentului Oradea a Facultatii de Teologie Greco-Catolica din cadrul Universitatii Babes-Bolyai.
Anul acesta se împlinesc 1630 de ani de la trecerea în vesnicie a Sfântului Vasile cel Mare, prilej cu care a fost organizata aceasta manifestare culturala. În ceea ce priveste relatia dintre cele doua personalitati este cunoscut ca au studiat la Atena, iar în perioada studiilor erau pagâni. Au studiat filosofia si cultura pagâna pentru a ajunge mari personalitati crestine.
Deschiderea lucrarilor a avut loc marti 28 aprilie. În cuvântul de deschidere preasfintitul Virgil Bercea a vorbit despre viata si importanta operelor celor doi sfinti care au contribuit în mod hotarâtor la definirea teologiei secolului al IV-lea.
În cadrul simpozionului vor fi prezentate o serie de lucrari de o înalta tinuta stiintifica între care amintim: „La conoscenza teologica e la illuminazione dello Spirito” de pr. prof. univ. dr. Renzo Lavatori, „Ascetics and the Urban Faithful: Exploring the Links Between Basil and Chrysostom” de lec. dr. Anna Silvas, The University of New England, „Consideratii pe marginea teologiei lui Aristotel asupra religiei”, de Drd. Iovan Drehe, Universitatea Babes-Bolyai, Cluj-Napoca, „Învatatura Sf. Vasile cel Mare despre educatie si pastoratie” de Stelian Gombos, Secetariatul de Stat pentru Culte, „Gregoire de Nazianze sur Basile de Cesaree: exercices d’admiration”, de Cristian Badilita, Instituto trentino di cultura, Paris IV, Sorbona.
Încheierea lucrarilor va avea loc joi 30 aprilie.