„Atunci când te pregatesti pentru o iesire cercetaseasca, te întrebi ce obiective importante ai în preajma orasului sau a judetului în care locuiesti si cum poti pune în aplicare planurile facute pentru a atinge obiectivele spirituale si tehnice din programul anual. Asa se face ca uitându-ne pe harta, am localizat Badacinul, un sat din judetul Salaj, care are un potential urias din punct de vedere cultural si spiritual. E într-o zona colinara deosebit de pitoreasca, cu paduri si pasuni, cu oameni harnici, dar mai ales cu o istorie demna de a fi cunoscuta si de „Cercetasii Români Uniti”.
În pas de cercetas, într-acolo ne-am îndreptat în zilele de 30 noiembrie – 1 decembrie 2012, tocmai pentru a face cunostinta cu locul de origine al marelui om politic Iuliu Maniu; locul copilariei sale, unde politicianul se întorcea ori de câte ori dorea sa se refaca si despre care spunea: „La Badacin, parca si aerul este mai proaspat. În linistea gradinii uit greutatile zilnice, pentru ca aici sunt cu adevarat acasa”. Gazdele noastre au fost Pr. Cristian Borz (paroh de Badacin), Pr. Protopop Nicolae Bodea (Protopop de Simleu) si Adrian Tulbure (drumet în serviciu din Simleu).
Prima zi a iesirii cercetasesti a fost marcata de cunoasterea satului Badacin cu împrejurimile sale, si mai ales a casei memoriale si muzeului închinat „Sfinxului” de la Badacin. Si pentru ca cercetasia implica responsabilitate, ne-am pregatit asa cum se cuvine, documentându-ne temeinic. Despre Badacin si Iuliu Maniu ne-a vorbit David Popescu, cercetas de clasa a II-a. Parintele Cristian Borz ne-a prezentat casa memoriala a familiei Maniu, mormintele si muzeul memorial, evidentiind, în tot acest timp, idealurile care l-au însufletit pe Iuliu Maniu: dragostea de Dumnezeu, familie si patrie. Am explorat satul, biserica veche si cimitirul vechi, urcând apoi pe coasta sudica în apropierea padurii, unde am reusit sa facem un concurs de aprindere a focului. Atelierul despre „Esente lemnoase bune pentru foc” a fost sustinut de cercetasul Sebastian Chirodea. Nu a lipsit nici atelierul dedicat îndemânarii, concretizat în facerea a doua noduri, sustinut de seful de patrula, Vlad Füsüs.
Desi întoarcerea spre Simleu a fost facuta într-un ritm mai alert, datorita unei mici întârzieri si ploii, partea a doua a zilei a fost dedicata spiritualitatii si cântecelor. Parintele Cristian Borz ne-a vorbit despre modele de credinta din Biserica primelor secole, mai exact, despre Sfânta Felicitas si Sfântul Benedict. Mai apoi, dupa o zi plina de aventura, ritm si activitati, cercetasii au avut parte de o cina copioasa, pregatita de d-na preoteasa, prof. Maria Borz. Generozitatea si ospitalitatea familiei Parintelui Cristian Borz a fost remarcata de unul din tinerii cercetasi prin cuvintele: „La Simleu sunt oameni atât de deschisi si ospitalieri încât îti vine sa nu te mai întorci acasa”. Si pentru a nu trece neobservata aceasta seara minunata, tinerii cercetasi au rasplatit efortul parintelui cu colinde si cântece cercetasesti.
A doua zi, cercetasii au avut parte de o înviorare mobilizanta facuta în curtea bisericii, iar mai apoi, de rugaciunea de dimineata si micul dejun. Programul a continuat cu un atelier dedicat Legilor Cercetasilor, reamintind fiecare articol în parte, pentru a nu uita cine suntem si cum putem sa le aplicam în viata cotidiana. Dacidava a constituit urmatorul obiectiv, astfel ca, în pas de cercetas, am întreprins o scurta explorare pe Magura Simleului, acolo de unde, în urma cu aproape doua milenii, dacii liberi faceau incursiuni în teritoriile imperiale ale noii Provincii romane Dacia Porolissensis. Admirând panorama deosebit de frumoasa care surprinde orasul Simleu si împrejurimile sale, am localizat locul de cazare (Protopopiatul si Biserica parohiala), vechea cetate medievala, drumul spre Badacin, râul Crasna si autogara. Despre cetatea dacica ne-a vorbit cercetasul David Sabau, iar despre orasul Simleul Silvaniei, cercetasul Sebastian Chirodea.
Si, pentru a da curs invitatiei de a participa la Ceremoniile organizate cu ocazia Zilei Nationale a României, am coborât de la Dacidava si-am poposit în parcul central. În momentul intonarii imnului national am salutat cercetaseste si am cântat „Desteapta-te Române” amintindu-ne de angajamentul luat în ziua Promisiunii: „Promit … sa servesc cât mai bine pe Dumnezeu, Biserica si Patria…”.
De asemenea, participarea cercetasilor la aceasta sarbatoare a fost o ocazie de a-l reîntâlni pe Pr. vicar foraneu Gheorghe Turcas care, alaturi de Pr. Protopop Nicolae Bodea si Pr. Cristian Borz, a oficiat slujba de pomenire a eroilor si martirilor români cazuti pentru tara. Nu am lipsit nici de la defilarea armatei, care s-a desfasurat pe strada principala a orasului, moment în care ne-am amintit de cântecul „Treceti batalioane”, cel care a insuflat soldatilor români aflati pe front, virtutile ostasesti pentru tara si neam. Apoi, înfrigurati un pic, dar plini de elan tineresc, am pornit spre casa primitoare a familiei Tulbure, unde Adrian – unul din fruntasii cercetasiei din Simleu – ne-a oferit un prânz pe cinste, dovedind si de aceasta data, ca „Cercetasul este prietenul tuturor si fratele oricarui alt cercetas”.
Reîntoarcere la Oradea sau explorare de noi locuri? Cu calm si bunavointa ne-am reîntors acasa mai bogati decât am plecat. Am cautat Badacinul si l-am aflat, l-am cunoscut pe Iuliu Maniu si ne-am bucurat, am fost în Simleu si am cântat, sa-i multumim lui Dumnezeu, frati cercetasi!