„În vederea încheierii misiunii la Radio Vatican a parintelui Federico Lombardi, în calitate de director general, si a domnului Alberto Gasbarri, în calitate de director administrativ, la sfârsitul lunii februarie, prefectul Secretariatului pentru Comunicare, mons. Dario Viganò – potrivit indicatiei Secretariatului de Stat l-a numit ad interim, de la 1 martie, pe dr. Giacomo Ghisani, în calitate de reprezentant legal si de responsabil al directiei administrative la Radio Vatican, pentru a se îngriji de chestiunile administrative ale postului radiofonic "în contextul actualei restructurari" a mijloacelor de comunicare în masa din Vatican.

Parintele Federico Lombardi se desparte de Radioul Papei dupa 26 de ani de extraordinara slujire. În 1990 a fost chemat la "Palazzo Pio", sediul Radio Vatican, în calitate de director de programe, în 2005 fiind numit director general. În contextul actualei decizii, Secretariatul pentru Comunicare a publicat o nota la care se refera colegul nostru Alessandro Gisotti, în urmatorul serviciu:
Continua procesul de unificare a mijloacelor mass-media vaticane, în linie cu decretul Motu proprio a papei Francisc care, în data de 27 iunie 2015, a instituit Secretariatul pentru Comunicare astfel încât toate sectoarele care se ocupa de comunicare "sa fie reunite într-un unic departament al Curiei Romane": este vorba despre Consiliul Pontifical pentru Comunicatii Sociale, Sala de Presa a Sfântului Scaun, Serviciul Internet al Vaticanului, Centrul Vatican de Televiziune, L'Osservatore Romano, Tipografia Vaticana, Serviciul Fotografic si Libraria Editurii Vaticane. Deja din data de 1 ianuarie, Consiliul Pontifical pentru Comunicatii Sociale si Sala de Presa a Sfântului Scaun s-au reunit din punct de vedere administrativ si managerial. În schimb, nu are loc nicio modificare referitoare la competenta Secretariatului de Stat în privinta comunicarii institutionale.
În 2016, unificarea dintre Radio Vatican si Centrul Vatican de Televiziune
În 2016, se citeste într-o nota a departamentului prezidat de mons. Dario Eduardo Viganò, potrivit unui program prezentat si aprobat se prevede unificarea dintre Radio Vatican si Centrul Vatican de Televiziune, proces început deja în practica, cu privire la unele servicii. Nota citeaza un exemplu:"serviciul celebrari dedicat producerii si distribuirii unor materiale audio si video de la celebrarile pontificale si de la alte evenimente importante vaticane, pentru o mai buna utilizare a resurselor umane.
În acest cadru se întelege motivul pentru care – odata cu încheierea mandatului pentru parintele Lombardi si a iesirii la pensie a domnului Gasbarri – cele doua figuri reprezentative din conducerea postului de Radio "nu sunt înlocuite cu altele, similare în privinta rolului de conducere, ci a fost numit un responsabil legal si un responsabil al oficiului administrativ în unica persoana a domnului Giacomo Ghisani, deja în prezent director adjunct al Directiei generale din cadrul Secretariatului pentru Comunicatie si bun cunoscator al realitatii de la Radio Vatican, unde a lucrat timp de mai multi ani ca responsabil al Oficiului legal si de relatii internationale.
Radio si CTV împreuna în vederea valorizarii patrimoniului celor doua sectoare mass-media
În nota monseniorului Dario Viganò se evidentiaza de asemenea ca "procesul de restructurare este acompaniat de cel al formularii unor noi statute, nu doar în privinta departamentului dar si pentru fiecare dintre cele doua structuri. În afara "noilor statute" se prevede si reformularea tabelelor organice ale noii structuri unificate. "Activitatea care ne asteapta" – se mai citeste în nota prefectului Secretariatului pentru Comunicare – "este o mare ocazie pentru a putea valoriza, în ambele institutii, domeniile de excelenta si patrimoniul constituit din multilingvism si multiculturalism.

Sursa:http://ro.radiovaticana.va