De la reconstituiri istorice, la magia experimentelor chimice
Liceul Greco-Catolic „Iuliu Maniu” a găzduit, în 14 mai 2025, un eveniment deosebit intitulat „Știința în școală”, o inițiativă menită să demonstreze convergența disciplinelor și relevanța lor directă în dezvoltarea personală și profesională a elevilor.
Ca inițiativă a UBB-CORE, Centrul Regional Nord-Vest de Orientare în Carieră al Cercetătorilor, programul a inclus activități aparținând unor domenii științifice aparent distincte – istoria și chimia – ambele având însă un scop comun fundamental: dezvoltarea personală a elevilor prin însușirea, fixarea sau consolidarea unor noțiuni teoretice prin metode și strategii moderne și interactive de învățare.
Secțiunea dedicată istoriei și dezvoltării personale s-a bucurat de prezența domnului profesor dr. Leonard Artur Horváth de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, director al Centrului UBB-CORE, care a realizat o veritabilă reconstituire istorică. În cadrul acesteia, elevii au avut ocazia rară de a interacționa direct cu uniforme militare, monede vechi, cărți și obiecte istorice valoroase, care le-au îmbogățit cunoștințele teoretice și le-au oferit o nouă perspectivă asupra trecutului și asupra modului în care elementele de continuitate se reflectă în societatea contemporană. Totodată, elevii din clasele a XI-a și a XII-a au primit sugestii utile despre orientarea în carieră, vocație, valori și alegeri profesionale, repere valoroase pentru viitor.
La fel de captivantă a fost și activitatea „Magie prin chimie – știința care uimește și inspiră”, coordonată de domnișoara drd. Casandra Badale, cu participarea doamnelor profesoare de chimie Rodica Mureșan, director adjunct, și Dorina Iftimiciuc.
Printr-o serie de experimente spectaculoase și educative, între care menționăm „Lava lamp” sau „Semaforul chimic”, elevii au fost martorii transformărilor care se produc în cadrul reacțiilor chimice. Activitatea a fost concepută nu doar pentru a stimula curiozitatea și dorința de cunoaștere, ci și pentru a demonstra, într-o manieră practică, aplicabilitatea cunoștințelor teoretice în viața de zi cu zi.
Așadar, prin aceste frumoase activități, dragii noștri elevi au avut parte de noi experiențe educative menite să le întregească profilul educațional.
Mulțumiri alese conducerii instituției, reprezentată prin doamna director prof. Bianca Fernea, și distinșilor invitați de la UBB-CORE, Centrul Regional Nord-Vest de Orientare în Carieră al Cercetătorilor, prof. dr. Leonard Artur Horváth și domnișoarei drd. Casandra Badale, pentru această oportunitate!
Prof. dr. Iulia-Maria Tănescu