„Astazi, 17 februarie 2015, la sediul Episcopiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla, în sala de sedinte, s-a desfasurat o întâlnire a comisiilor eparhiale de redactare a planurilor integrate de dezvoltare, convocata si moderata de Monica Kleck, referent Renovabis pentru România. Amintim ca în a doua parte a anului 2014, cele sase Eparhii ale Bisericii Greco-Catolice au lucrat fiecare pentru un plan integrat de dezvoltare (PID), existând si patru întâlniri la nivel inter-eparhial: la Blaj, la Oradea, la Baia Mare, si în fine la Cluj-Napoca. Aceste PID-uri au fost trimise la Renovabis în luna ianuarie a acestui an, fiind prezentate la sfârsitul acelei luni la o întâlnire a mai multor finantatori catolici, din Germania dar si din alte tari precum SUA, Marea Britanie sau Polonia.

Primul moment, dupa prezentarea participantilor, a constat în punerea în comun a opiniilor privind plusurile si minusurile din procesul de redactare, raspunzându-se de asemenea la întrebarile „Ce a lipsit?”, respectiv „Ce am învatat?” din acest proces. Timpul avut la dispozitie pentru lucrul la PID a fost în general considerat prea scurt, dar între aspectele percepute ca pozitive în viziunea tuturor a fost mai întâi oportunitatea de cunoastere între Eparhii a realitatilor locale, respectiv însasi reflectia realizata în aceste luni si concretizata în documentele redactate. Referentul Renovabis a împartasit apoi experienta prezentarii PID-urilor în fata finantatorilor, faptul ca aceste planuri au constituit pentru ei o surpriza placuta. Pe moment, Renovabis a sustinut si coordonat munca de redactare a PID-urilor doar cu Biserica Greco-Catolica din România, dar initiativa se va extinde în timp si în alte tari, precum si la ritul latin. Desigur, nu au fost doar aspecte pozitive, comisiile prezente fiind informate si asupra unor aspecte de îmbunatatit, de natura tehnica, dar nu numai.

Un alt punct esential al întâlnirii l-a constituit întelegerea pasilor urmatori, dat fiind ca planul integrat de dezvoltare are nevoie acum de detaliere în planuri concrete de activitati, de monitorizare a fiecarei prioritati în parte, de identificarea stadiilor curente si a indicatorilor de urmarit pentru raportarea la final de drum – PID-urile sunt pentru perioada 2015-2019. În ultima parte a întâlnirii s-a tratat problema cunoasterii de catre preoti si credinciosi a planului integrat de dezvoltare din Eparhia proprie. Acest fapt, s-a vazut în timpul lucrarilor, a fost deja facut prin diverse întâlniri (adunari eparhiale, întâlniri protopopiale, întâlniri cu laicii), dar se va continua prin diverse mijloace, inclusiv prin canalele de presa ale Bisericii. Dupa ce i s-a multumit Monicai Kleck pentru participare, pentru cele împartasite si în general pentru sprijinul acordat Bisericii Greco-Catolice, întâlnirea s-a încheiat cu masa de prânz la cantina Episcopiei.
Sursa:http://www.bru.ro