Duminică, 24 noiembrie a.c., mica comunitate parohială greco-catolică din Bobota a trăit momente de bucurie serbând hramul capelei „Intrarea Maicii Domnului în Templu” sub forma unui eveniment marianist, Sfânta Liturghie solemnă şi primirea a doi membri în Reuniunea Mariană „Naşterea Maicii Domnului”.

,,Acolo unde preotul este marianist întreaga comunitate este atrasă spre cinstirea Preacuratei Fecioare Maria”, ne-a mărturisit cu smerită bucurie pr. paroh Orest Nichita, parohul. Cu adevărat, preamărirea Lui Dumnezeu şi cinstirea Mariei a fost ceea ce am trăit acolo ca invitaţi, comitetul Reuniunii Mariane Eparhiale Oradea, în zi de hram, precum şi urmărind pe undele Radio Maria Sf. Liturghii transmise în săptamâna 18-24 noiembrie a.c. din această capelă.

Marianiştii întâmpină fiecare sărbătoare a Maicii Domnului cu o pregătire sufletească deosebită. În cazul comunităţii din Bobota pe lângă obişnuitele rugăciuni – Rozariul zilnic înaintea Sf. Liturghii, Acatistul, Paraclisul Maicii Domnului, sărbătoarea Intrării Maicii Domnului în Templu a fost pregătită prin devoţiunea celor „33 de zile de rugăciune pentru a ne dărui cu totul Sfintei Fecioare” pentru ca, prin Ea, să fim cu totul ai lui Cristos, CONSACRAREA LA PREASFÂNTA FECIOARĂ MARIA (conform celui mai mare autor marianist, Sf.Ludovic Maria Grignon de Monfort).

Sfânta Liturghie de hram, precedată de Rugăciunea Sfântului Rozariu de Mărire, a fost celebrată de Pr. Traian Vasile Dobrată, spiritual al Reuniunii Mariane Eparhiale și reprezentant al Episcopiei Greco-Catolice de Oradea, Pr. Florin Mărincean, părinte spiritual al Reuniunii Mariane ,,Bunavestire” din Şimleu Silvaniei, care ne-a prezentat cuvântul de învăţătură cu adevărat ziditor şi părintele Orest Nichita, paroh al comunităţii.

Prin ceea ce am fost invitați să medităm, calitatea noastră de creştini, de trăire a credinţei, Pr. Mărincean ne-a apropiat de momentul rostirii angajamentului marianist care presupune încredinţarea plină de iubire şi speranţă în ajutorul Preacuratei noastre Mame pentru a ajunge la mântuire. Ce ne-a bucurat, prin firescul gestului, este că în acestă capelă a fost intituit obiceiul de a-L primi pe Isus în Sfânta Împărtăşanie în genunchi (folosind un îngenunchietor). Întăriţi astfel, am trecut la momentul primirii doamnelor Bianca Boloş (34 ani) şi Rodica Gyulai (67ani) în rândul marianiştilor, ceremonial condus de Pr.Traian Dobrată, pregătit impecabil de doamna preşedintă a Reuniunii Mariane Mariana Oprea şi doamna Dana Nichita.

Ca om şi preot, Pr. Orest Nichita este binecuvântat cu o FAMILIE personală şi una parohială plină se credinţă şi iubire. Aproape toţi membrii ei sunt marianişti şi dau mărturie prin senin, bucurie, ospitalitate, părtăşie că ştiu să îşi onoreze acestă apartenenţă. Slujirea ordonată, bine stabilită în capelă, începând de la preot, cantor, sacristan până la copiii ministranţi, totul, dovedeşte că aici Dumnezeu este zilnic preamărit. Luca (11 ani) şi Matei (8 ani) cei doi copii ministranţi, care sunt de ani buni prezenţi împreună cu familia la pelerinaje, la rugăciunea Rozariului în direct la Radio Maria au avut bucuria să îşi vadă mama dedicându-se Preacuratei Mame Cereşti.

Pr. Traian Dobrată, adresându-se noilor confirmate şi tuturor marianişilor, ne-a amintit de cuvintele mamei Arhiepiscopului Major Cardinal Lucian, care, întorcându-se de la primirea sa în Reuniunea Mariană, şi-a adunat copilaşii şi le-a spus: „De azi începând să nu o mai supăraţi pe mama fiindcă ea este a Maicii Sfinte!”. Da, să încercăm cu toţii să nu o mai supărăm pe MAMA.

Sărbătoarea a continuat cu o agapă „în familie”, iar apoi toţii ne-am îndreptat apoi spre biserica memorial Corneliu Coposu aflată în construcţie în aproprierea celei trecută forţat la Biserica Ortodoxă în 1948 şi ne-retrocedată. Părintele Nichita ne-a vorbit despre biserica „de drept” construită în 1861 şi reabilitată în 1920 de Valentin Coposu (tatăl lui Corneliu) care a fost 30 de ani preot paroh la Bobota, o adevărată catedrală sfinţită ultima dată în 1929 de PSS Cardinal Iuliu Hossu, în prezenţa lui Iuliu Maniu (pe atunci prim ministru al României) şi a unei mulţimi de mii de credincioşi. A fost pierdută definitiv în instanţă în 2016. Noua construcţie, începută în 2023 cu binecuvântarea PSS Virgil Bercea, se doreşte a fi un spaţiu sacru pentru oficiile liturgice greco-catolice şi evenimentele de comemorare ale Seniorului. Va avea un dublu hram „Bunavestire”, ca simbol al reînvierii Bisericii noastre şi a faptului că avem o parohie mariană şi „Episcopii greco-catolici români martiri” în consonanţă cu calvarul trăit de Corneliu Coposu.

Acum, în duminica de 24 noiembrie 2024, zi cu soare şi zăpadă bogată mărturisim şi mulţumim Lui DUMNEZEU şi PREACURATEI pentru DAR, pentru SĂRBĂTOARE!

Maria-Mirela Filimon
Preşedinta Reuniunii Mariane Eparhiale