Între 26 și 29 noiembrie 2024 se desfășoară la Roma „Zilele Sfântului Ioan Paul al II-lea”, o inițiativă la care participă Universitățile Pontificale din Roma și a fost inspirată de Zilele Ioan Paul al II-lea de la Cracovia, unde de aproape douăzeci de ani se organizează anual conferințe științifice dedicate magisteriului Papei Wojtyla. Organizatorii au dorit ca aceste Zile să implice tinerii – studenți, doctoranzi, laici, persoane consacrate și preoți– pentru că, așa cum a spus Papa Ioan Paul al II-lea „tinerii sunt speranța și viitorul lumii”. Printre ei se află și o româncă, originară din Eparhia de Oradea.
„Credință și rațiune în gândirea lui Ioan Paul al II-lea” este tema aleasă pentru această primă ediție a evenimentului în Cetatea Eternă, care include o serie de dezbateri și conferințe la Universitatea Pontificală „Sfântul Toma de Aquino” (Angelicum), Universitatea Pontificală „Gregoriana”, Universitatea Pontificală „Sfânta Cruce”. Organizate de Fundația Vaticană „Ioan Paul al II-lea”, Universitatea Pontificală „Ioan Paul al II-lea” din Cracovia și Biserica „Sfântul Stanislau” din Roma, sub patronajul Dicasterului pentru Cultură și Educație al Sfântului Scaun, aceste conferințe au scopul de a implica la Roma diferitele cercuri academice internaționale, care reflectă universalitatea Bisericii, inspirându-le pentru câteva zile trăsăturile distinctive ale magisteriului Sfântului Ioan Paul al II-lea, printre care și tema dialogului între generații.
Adtfel, este la Biserica poloneză „Sfântul Stanislau” din Roma este găzduită pe 27 noiembrie a.c. dezbaterea intergenerațională despre „cultura ca bine comun al oricărui popor și expresie a deminității, libertății și creativității”, la care iau mai mulți invitați printre care ES doamna Hanna Suchocka, fost prim-ministru al Poloniei între perioada 1992-1993 și fost ambasador al Poloniei pe lângă Sfântul Scaun, mons. Federico Lombardi (SJ), fost director al Sălii de Presă a Sfântului Scaun (2006-2016), și domnișoara Alina Maria Balaj, originară din Ștei, manager în comunicare pentru proiectele de cercetare la Universitatea Pontificală „Sfânta Cruce” din Roma, unde este de asemenea cercetătoare și doctorandă în cadrul Facultății de Comunicare Socială și Instituțională (School Church Communication). Cercetarea sa, concentrată pe comunicarea responsabilității femeilor în Biserică și societate, s-a dorit să aducă temei acestei întâlniri dintre credință și rațiune în căutarea Adevărului, o contribuție actuală.
Participanții la aceste zile de studiu au fost salutați personal de Papa Francisc, la finalul audienței generale de miercuri, 27 noiembrie a.c., în Piața „Sf. Petru” din Roma. Cu această ocazie, participanta din țara noastră i-a înmânat Sfântului Părinte o icoană din România și o scrisoare, în care i-a cerut să se roage „în această perioadă de încercare, de mare dificultate, de fragilitate și vulnerabilitate politică și socială” pentru țara noastră.
„Oamenii se află la o răscruce importantă și au doar două căi între care să aleagă: calea europeană și cea atlantică – o cale care în ultimii ani a ajutat foarte mult la dezvoltarea calității vieții în toate sectoarele, chiar dacă uneori pe alocuri cu dificultăți naturale – și o altă cale – îndreptată spre riscul de a retrăi un trecut plin de suferință, de singurătate, de izolare.– scrie dnd. Alina Balaj.
Aici nu mai vorbim de obișnuita diferență între dreapta și stânga, ci vorbim despre valorile, viața și viitorul unei națiuni care în trecut, din cauza totalitarismului, a suferit răni grave care nici acum nu s-au vindecat. Memoria bunicilor și străbunicilor noștri care au murit în cele două Războaie Mondiale sau în închisorile comuniste a rămas în ADN-ul noilor generații.
(…)Europa este fragilă, o știm, și noi creștinii trebuie să ne implicăm mai mult pentru a porni flacăra cândva aprinsă de Părinții Fondatori, dar în același timp, mai mult ca niciodată, România trebuie să facă alegerea corectă pentru a rămâne conectată la realitatea occidentală.
Vă rog pur și simplu atât: să ne rugăm pentru ca tinerii și bătrânii noștri să-și găsească speranța în căminul european comun, în valorile fraternității și unității în diversitate și, de asemenea, pentru ca națiunea noastră să nu riște retrăirea unui trecut definit de singurătate.
Acum, când România pare să devină o periferie, vă rog cu tărie să vă rugați pentru ca această periferie să se transforme cu ajutorul și Harul Duhului Sfânt într-o parte integrată a căminului nostru comun, Europa. Avem nevoie de încurajare pentru ca poporul român să poată alege calea corectă către un viitor mai pașnic, rămânând în același timp conectat la realitățile occidentale.”
Biroul de Presă EGCO
Mihaela Caba-Madarasi