În deschiderea lucrărilor celei de a XXV-a Întâlnire a Episcopilor Catolici Orientali din Europa, Eminanța Sa cardinalul Claudio Gugerotti, prefect al Dicasterului pentru Bisericile Orientale din Vatican, a vorbit pe 17 septembrie a.c. despre imaginea paternă a episcopului, esențială în relația cu preoții, atât cei căsătoriți din Bisericile Răsăritene Catolice, cât și cu cei celibari.
Eminența Sa a analizat provocările contemporane legate de preoție, mai ales în contextul schimbărilor societale și culturale. S-a subliniat faptul că preoții din ziua de azi nu mai au aceeași determinare și entuziasm ca în trecut, când oamenii erau dispuși să-și dea viața pentru credința lor. Societatea modernă, considerată ca fiind una fragilă, dependentă de tehnologie, depresivă și mai puțin motivată, afectează și preoțimea.
Pentru Prefectul Dicasterului Bisericilor Orientale din Vatican, preoții par a fi puțin luptători și mai concentrați pe supraviețuire, decât pe mărturisirea ferventă a credinței. De asemenea, s-a remarcat impactul consumismului și al problemelor familiale asupra vieții preoțești. În mod particular, au fost evidențiate provocările preoților căsătoriți, în contextul dificultăților pe care aceștia le întâmpină în societățile contemporane, unde valorile familiei sunt în declin.
„Sunteți norocoși pentru că în România există încă un tineret curat, idealist, disponibil. Însă, cu cât crește consumismul în societatea de astăzi – în care oamenii stau «lipiți» de telefonul mobil sau de computer – cu atât vocațiile la preoție sunt mai complicate. De aceea, este fundamentală formarea tinerelor generații.”
În pregătirea viitorilor slujitori ai Biserici, problema fundamentală este lipsa unei formări teologice adecvate, care să fie în armonie cu liturgia și tradițiile Bisericii. S-a atras atenția asupra riscurilor unei formări prea formale sau superficiale a seminariștilor, unde adevăratele dificultăți sunt ascunse, iar problemele reale rămân neabordate. Cardinalul Gugerotti a reiterat la Oradea centralitatea rugăciunii, a Cuvântul lui Dumnezeu, a mărturisirii, a capacității de auto-control și auto-evaluare a strării morale: „Astăzi, episcopul trebuie să-și cunoască proprii seminariști așa cum se cunoaște pe sine, pentru că este primul custode și părintele al Seminarului. (…) Să ne amintim că riscul întregii societăți orientale și al societăților formale este acela de a cultiva aparența”. În acest sens, este importantă eradicarea unei „false reclame” a rolului preoților, potrivit căreia nimic nu ar trebui să treacă pe lângă ei, reușindu-se în schimb ca aceștia să aibă o viață liniștită, să se mențină calmi și motivați.
Prefectul a mai amintit că „umanitatea se află la baza realității persoanei”, urmată de „Harul lui Dumnezeu care este cu siguranță temelia care stă la baza chemării la preoție sau la slujirea episcopală”. De fapt, „viața noastră este răspunsul pe care îl oferim acestui Har”, de aceea este important să nu existe o dihotomie între natura umană și Harul dumnezeiesc, pentru că „ajung să nu se întâlnească niciodată sau vom predica după Har, dar vom trăim după natură”. Nu în ultimul rând, unul dintre darurile tot mai rare ale oamenilor de astăzi este acela de a fi autocritici: „(…) Să ne amintim că dacă există neplăceri în rândul clerului, acestea provin și din lumea în care trăim”.
În concluzie, Eminența sa a analizat criza spirituală și umană din prezent, oferind reflecții asupra responsabilității atât a preoților, cât și a episcopilor, în a recunoaște și a soluționa aceste problematici printr-o formare adecvată, onestă și profundă. Rămâne substanțială „încrederea totală în Domnul, Cel care este stăpânul istoriei și nu va fi învins niciodată” manifestată zilnic printr-o slujire sinceră și adevărată!
Biroul de Presă EGCO