Preasfinția Sa Manuel Nin i Güell (OSB), Exarh Apostolic pentru catolicii de rit bizantin din Grecia, a celebrat duminică, 15 septembrie a.c., alături de Preasfinția Sa Virgil Bercea, episcop greco-catolic de Oradea, Sfânta Liturghie arhierească în Catedrala „Sf. Nicolae” din Oradea. Preasfinția sa Manuel Nin a revenit la Oradea cu prilejul iminentei Întâlniri a Episcopilor Catolici Orientali din Europa, care se va desfășura în zilele care urmează în orașul nostru. Mulțumind pentru prezența Preasfinției Sale în mijlocul nostru, eparhul orădean a invitat toți credincioșii să participe la Sfintele Liturghii din cadrul acestei întâlniri, care se vor desfășura zilnic, de la ora 08.00, după cum urmează: marți (17 septembrie) în Catedrala „Sf. Nicolae” din Oradea, miercuri (18 septembrie) la Sanctuarul Eparhial „Maica Domnului” din Oradea, joi (19 septembrie), Biserica „Schimbarea la Față” din Velența. De asemenea, miercuri după-amiaza (18 septembrie), de la ora 18.30, cu toții sunt așteptați să participe la Paraclisul Maicii Domnului, oficiat de pr. Ovidiu Duma, împreună cu toți episcopii prezenți, în Bazilica Romano-Catolică „Ridicarea la Cer a Fecioarei Maria” din Oradea.

Domnul ne aduce din nou împreună pentru a celebra Sfânta Euharistie și a ne împărtăși cu Sfintele Tale” – a spus PSS Manuel Nin, în deschiderea cuvântului de învățătură adresat la Sfânta Liturghie, în duminica după Înălțarea Sfintei Cruci.

În fiecare zi a vieții noastre celebrăm acest loc pe care Cristos a murit, Sfânta Cruce. Acest pom care a fost locul suferinței devine locul învingerii morții, devine locul în care Domnul – pentru noi toți– învinge moartea. Crucea devine pentru întreaga Biserică izvor de Mântuire și de viață – așa cum ne amintesc multe Tropare din tradiția creștină orientală, care vorbesc pe de o parte de acest «pom al Raiului» și pe de altă parte de «pomul Crucii», care este noul pom al Bisericii. Crucea marchează întreaga viață a Bisericii, iar Biserica marchează întreaga noastră viață. Cu Crucea suntem însemnați de la Botezul nostru, până la moarte noastră.

Amintind că în timpul anului liturgic bizantin, Sfânta Cruce este celebrată de trei ori – în Vinerea Sfântă, în a treia duminică din Postul Mare și pe 14 septembrie, de sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci – Exarhul Apostolic pentru catolicii de rit bizantin din Grecia a subliniat că în aceste sărbători îl celebrăm în mod deosebit pe Domnul, Cel care murind pe Cruce a învins moartea și ne-a oferit fiecăruia dintre noi darul Vieții Sale. 

Crucea este pom al Vieții, iar celebrarea creștină a Sfintei Cruci este întotdeauna o sărbătoare îmbrăcată în bucurie. Dacă privim icoanele care reprezintă Crucea, ea este întotdeauna frumoasă, pentru că în ea, prin ea, Cristos a biruit” – a subliniat Preasfinția Sa, amintind  despre mozaicul imens dedicat Sfintei Cruci în Biserica „Sf. Clement” din Roma, una dintre cele mai vechi biserici romane:

În acel mozaic se poate nota cum din Cruce izvorăsc ramuri – căci fiecare copac are ramuri – care umplu întreaga absidă a bisericii și care se răspândesc în toată lumea. Care sunt roadele acelui copac, ale acestor ramuri? Sunt sfinții – a spus Preasfințitul Manuel – icoane mici cu chipurile lor sunt așezate pe ramurile acelei Cruci. Fiecare dintre noi, prin Botez, răstigniți cu Cristos, îndreptați în Cristos – cum am ascultat din Scrisoarea către Galateni (Gal 2, 16-20) din apostolul zilei – suntem mici roade aparținând acelor ramuri, însuflețiți de Trupul și Sângele lui Cristos, prin Euharistie.

În Evanghelia duminicii după Înălțarea Sfintei Cruci (Mc 8, 34-38; 9, 1) am auzit din gura lui Isus însuși că ‘Oricine voieşte să vină după Mine să se lepede de sine, să-şi ia crucea şi să-Mi urmeze Mie’. Chemarea sau propunerea aceasta, pe care Isus ne-o adresează fiecăruia dintre noi ne face învățăcei ai săi, apostoli, discipoli, în misterul Crucii. Așadar, viața noastră creștină, însemnată de misterul Crucii – care va fi uneori și pentru noi, ca pentru Domnul, mister de suferință și de moarte – dar siguri și întăriți în credință că în Cristos, împreună cu El și niciodată fără El în această crucea a noastră, El, Domnul, învinge. Sau, noi biruim împreună cu El, în El, datorită Lui.

Dragii mei – a spus prelatul grec – viața noastră creștină este un parcurs împreună cu Cristos. Noi pășim împreună cu Domnul – El călătorește lângă noi – și această certitudine în credință, că El este împreună cu noi, ne dă tăria în fiecare zi de a merge cu încredere, cu credință, cu speranță că într-o zi ne vom regăsi, ne vom revedea ca un mic fruct al acestui pom care este Crucea lui Cristos și care e Biserica.

Domnul Dumnezeul nostru să ne dea puterea de a accepta Crucea în viața noastră și de a primi în mod deosebit forța, puterea și Viața care izvorăsc din Cruce. Fie ca El, Domnul, să ne dea darul a-L urma ca fiind El pentru noi singurul Domn și de a ști întotdeauna să Îi mulțumim pentru Harul răscumpărării pe care El, în fiecare zi, o dă vieții noastre. Să Îi cerem Domnului ca El să continue să călătorească împreună cu noi sau să ne ofere darul de a putea noi să mergem împreună cu El, ca și creștini botezați în această biserică a voastră din Oradea și cu toată Biserica care este răspândită de la Orient la Occident, cum spuneau martirii noștri. El, care împărățește cu Tatăl și cu Sfântul Spirit, în vecii vecilor. Amin.”

Biroul de Presă EGCO
Mihaela Caba-Madarasi