Peste 150 de copii de diferite confesiuni au participat în perioada 1-19 iulie a.c. la Școala de Vară propusă de Episcopia Greco-Catolică de Oradea, în colaborare cu Liceul Greco-Catolic din Oradea. Sala Festivă, curtea, biblioteca, sala de sport și spațiile Liceului Greco-Catolic s-au transformat într-un topos al vacanței de vară, animat de ateliere creative, jocuri, multă mișcare și bună dispoziție. Nu a lipsit momentul spiritual, în cadrul căruia cei mici au învățat să cânte și să se roage, mulțumind Domnului zi de zi pentru părinții lor. Alături de aceștia s-a aflat și Preasfinția Sa Virgil Bercea, episcop greco-catolic de Oradea, din dorința căruia această Școală de Vară a devenit deja o tradiție estivă.
Ajunsă la a treia ediție, Școala de Vară s-a desfășurat în acest an pe parcursul a trei săptămâni, în care doamne învățătoare, profesoare, îndrumători spirituali ai Liceului Greco-catolic, peste 25 de animatori și mulți voluntari au transformat fiecare zi a vacanței într-o amintire de neuitat pentru copiii cu vârste de la 5 la 12 ani. Participanții s-au bucurat de un program variat care a cuprins: ateliere de teatru, activități sportive și jocuri, cluburi de pictură, scriere creativă, lucru manual, modelaj, desen, lego, multe activități sportive și jocuri cu apă. În fiecare zi, pentru cincisprezece minute, școlarii au luat parte la inițiativa „Lasă totul și citește”, având ca scop promovarea cititului în rândul noilor generații. De asemenea, cei mici au învățat să croșeteze sau să facă un breloc personalizat. Nu au lipsit jocurile cu apă, cele mai iubite pe parcursul parcursul zilelor toride de vară petrecute împreună la Liceul Greco-Catolic din Oradea. Copiilor din generația Alpha, din viața cărora gadget-urile fac parte zi de zi, li s-au propus și ateliere dedicate riscurilor în spațiul digital, în vederea dezvoltării unui simț critic.
Săptămânal au sosit la Școala de Vară și invitați externi, care au desfășurat activități de educație rutieră și protecția mediului. Printre acestea, s-a desfășurat inițiativa „Magia Microcosmosului” propusă de Administrația Apele Române și Gren Life. La final, toți participanții au primit o piatră pe care stă scrijelit numele „Școala de Vară 2024”. Un dar simbolic, dar extrem de valoros pentru copiii care au mărturisit ce înseamnă pentru ei aceasta:
„Pentru mine piatra reprezintă rezistență, putere și inteligență. Am devenit un pic mai credincioși pentru că am mers în fiecare zi la biserică. (Eugen) / Piatra, în cele trei săptămâni mi-a dat mai multă credință pentru că ne-am rugat în fiecare zi și mi-a plăcut… Mi-a plăcut că mi-am făcut mulți prieteni și am putut să mă joc muult! (Olivia)”.
În prima și ultima zi a Școlii de Vară 2024, în mijlocul copiilor s-a aflat PSS Virgil Bercea, care a urmărit îndeaproape această inițiativă de suflet, pe care Episcopia Greco-Catolică de Oradea a susținut-o, cu implicarea pr. Traian Dobrată, a doamnei Bianca Dobrată, a cadrelor didactice ale Liceului Greco-Catolic „Iuliu Maniu” și a tinerilor animatori.
Mulțumind tuturor pentru implicare, pentru dăruirea cu care i-au ținut pe copii aproape și le-au dăruit tot ce au mai bun în suflet, PS Virgil le-a transmis copiilor un gând de vacanță, dăruindu-le și o înghețată: „Dragi copii, vă doresc să știți să fiți cuminți, să alegeți binele și să știți să faceți lucruri minunate, întotdeauna. Să nu pierdeți această piatră, să o păstrați la voi acasă, ca în următoarele luni, până când începe școala să vă aduceți aminte că ați făcut această Școală de Vară care v-a dat tăria, puterea și forța ca să credeți în Isus și să trăiți în viață frumos și bine!”.
În numele tuturor copiilor, o fetiță i-a mulțumit părintelui Traian Dobrată pentru această experiență de neuitat. „Eu vreau să mulțumesc din suflet echipei – toți cei v-au însoțit în aceste zile: doamnele învățătoare, pr. Remus, George, Mihai, și în mod special echipa de animatori și voluntari care au făcut posibile aceste activități – a spus la rândul său pr. Traian Dobrată. Învățăm și noi, creștem și ne cunoaștem, iar de la an la an suntem tot mai buni. Vă mulțumesc din suflet tuturor! Cred că v-ați distrat în acest timp, iar când ajungeți acasă să îi îmbrățișați pe părinții voștri și să le spuneți că această îmbrățișare vine de la Echipa Școala de Vară. Este salutul pe care îl transmitem noi părinților, mulțumindu-le de încrederea acordată. Ne-au pus în mâini ce au mai scump și mai drag: pe copiii lor. Lăudat să fie Isus, să ne revedem cu bine!”.
Câteva mărturii de la finalul acestei Școlii de Vară de care copiii s-au despărțit greu, dar cu sufletele pline de bucurie, sunt cele din rândul animatorilor și profesorilor, fără de care nu ar fi fost posibilă desfășurarea acestei inițiative:
„Îmi place să ajut cât mai mult, că mă implic în ce pot, să îmi ofer capacitățile mele să îi ajut pe toți cei din jur. Nu știu exact ce m-a făcut să mă implic în asta, dar m-am simțit foarte bine. Copilașii au fost foarte drăguți, simpatici. E plăcut să te uiți la ei și să vezi cum sunt fericiți, poate prin aceasta îți retrăiești propria copilărie și te simți mai bine. Tu le dai timpul tău, ei îți dau bucuria lor pe care o împărtășesc cu tine. ” (Adonis)
„Au făcut multe activități inedite cu doamna profesoară de informatică, doamna profesoară de română, s-au bătut cu apă, au făcut multe…. îți faci prieteni, e foarte frumos să fii animator! La fel de importantă este pentru copii, care își fac mulți prieteni, se roagă, citesc…” (Andrei)
„Pentru părinți e foarte important – pentru că îi știu în siguranță, supravegheați, făcând activități utile. Noi nu le-am oferit tehnologie, am încercat să le oferim activități de conștientizare a pericolelor de pe internet și multe alte activități ca alternativă la tehnologie. Au fost 3 săptămâni deosebite, în care copiii s-au bucurat din plin, iar noi, cei care am organizat ateliere de lucru, ne-am simțit din nou copii!” – a spus doamna prof. Ioana Sarca.
„Printre beneficiile acestor zile sunt: relaționarea cu mulți copii, programul religios cu cântec și scurte meditații și rugăciuni, activitățile de învățare foarte variate, momentul de lectură împreună, jocurile organizate și bucuria jocurilor libere, alese de copii. Mulțumim pr. Traian, care își asumă o activitate atât de amplă și responsabilă, echipei minunate de profesori și voluntari, Episcopiei Greco-Catolice care susține inițiativa, Liceului Greco-Catolic care ne găzduiește, părinților care înțeleg ca este importantă relaționarea corectă si comunicarea și tuturor copiilor care exersează conviețuirea în grupuri eterogene și ascultarea!” – a încheiat doamna înv. Lia Șipoș.
Din partea noastră, felicitări tuturor! Să construiți mereu poduri ale prieteniei!
Biroul de Presă EGCO